maandag, mei 23, 2005

De PvdA: voorkom jeeps bij Rhederlaag

(uit Gelderlander 23 mei)
Door onze verslaggeefster
GIESBEEK - De PvdA Zevenaar wenst geen 'Camel Trophy-toestanden' rond het meer Rhederlaag in Giesbeek. De sociaal-democraten vinden jeeps in dit natuurgebied ongewenst. Daarom willen ze dat het bestemmingsplan wordt aangepast, dat nu in het kader van Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat in de maak is.
"Het ontwerp-bestemmingsplan, dat de gemeenteraad van Zevenaar straks bespreekt, stelt voor jeeps toe te laten op het outdoor-terrein aan de Rhedense kant van Rhederlaag", verklaart PvdA'er Stef Bijl. "Wij willen deze passage schrappen en jeeps op onverhard terrein verbieden."Bijl weet dat er wel eens wedstrijden zijn gehouden met jeeps rond Rhederlaag. "Eigenaren van dit soort terreinwagens hebben zich vaak georganiseerd rond een bepaald automerk. Ze houden regelmatig meetings waarop ze met hun terreinwagens gaan crossen. Deze eigenaars hebben hun jeep niet voor de pronk, maar echt voor de off road-sport."Ronkende motoren, opspattende modder, diepe sporen in de grond, ofwel het ultieme terreinbedwingen. Stef Bijl moet er niet aan denken, temeer omdat er in het verleden juist bij Rhederlaag paddenpoelen zijn aangelegd, ter compensatie van de ontzanding daar. Op internetsite's is Bijl foto's van dergelijke evenementen rond Rhederlaag tegengekomen. De meest recente foto's zijn van 2004. De PvdA'er heeft de foto's gedownload en op zijn eigen digitale weblog gezet. 'Zodat iedereen kan zien wat dit aanricht aan het landschap en de biotoop'."Ik noem dit 4-wheel.................", zegt hij. "Mannen en vrouwen in hun jeeps die uitlaatgassen produceren. Voor hun plezier vernielen ze met hun aso-bakken de natuur."

8 Comments:

At 11:08 PM, Mav © said...

[quote]Ik noem dit 4-wheelterrorisme", zegt hij. "Mannen en vrouwen in hun jeeps die uitlaatgassen produceren. Voor hun plezier vernielen ze met hun aso-bakken de natuur."[/quote]

Nou meneer Bijl, ik ben zelf een vervent "4-wheelterrorist" en durf van harte te zeggen dat bij de club waar ik rijdt de "groene code" die wij naleven, die u echter vergeet te melden in uw relaas, met respect behandelen. Dit houdt in dat tijdens onze activiteiten de belasting en beschadiging van de natuur tot een minimum beperkt dient te blijven.

Daarnaast voert u o.a. als argument aan de luchtvervuiling, uiteraard vervuilt een auto in het algemeen de lucht, en ja een terreinauto met vaak een zwaardere motor dan de gemiddelde personenauto vervuilt meer. Maar heeft u zich wel eens verdiept in het feit hoeveel kilometers per jaar er met deze aso-bakken gereden wordt? Het zijn hobby auto's en naast deze hobby auto rijdt 80 a 90 procent van de "4-wheelterroristen" een "burgerlullenauto" (om me maar even in uw terminologie uit te drukken).

Als u zo overtuigd bent van uw standpunten nodig ik u van harte uit eens een meeting van onze vereniging bij te wonen, anders moesten we misschien ander tijdverdrijf ook maar eens herzien. Ik noem sportvliegen incl. zweefvliegen (wel eens berekend wat zo'n vrachtwagen aan diesel verpompt tijdens het lieren? En reken er maar niet op dat die apk waardig zijn, laat staan een roetfilter hebben)

enz. enz. enz.

 
At 11:15 PM, Mav © said...

Oh en nog een kleine toevoeging.....

Op de door u geplaatste foto's staan géén Jeeps®...

 
At 11:43 PM, Sjiep said...

Bij het enige Jeepevenement wat op dit terrein in 2004 plaatsvond kan ik me geen wedstrijden herinneren. (binnen deze club wordt nl. nooit in wedstrijdverband gereden)

Bij dit evenement is de omgeving van de door U vermelde paddenpoelen met lint afgezet waardoor de padden waarschijnlijk niet eens gemerkt hebben dat er Jeeps in de buurt waren.

Ik vind het erg jammer dat wij op basis van een beperkt aantal foto's van duidelijk een ander evenement het stempel ASO toebedeeld krijgen.

Het is duidelijk dat U niet van auto's houdt, maar als ik in een bos door een luid roepende fietser uit m'n schoenen word gereden denk ik: wat zijn die Jeepers toch sociaal...

 
At 11:47 PM, 87wrangler said...

Volgens vanDale is een "ASO": 1 [inf.] asociaal persoon
Een "asociaal persoon" is, volgens diezelfde vanDale: 1 zonder sociaal besef => aso, onaangepast, onmaatschappelijk

Misschien kunt u, mijnheer Bijl, volgende keer dus beter eerst even het woordenboek erbij pakken voordat u bepaalde uitspraken doet of een stukje in uw weblog schrijft! De meeste 4x4 liefhebbers zijn juist NIET asociaal, maar helpen elkaar en anderen voortdurend!

Wat wij ook niet doen is "crossen"! Wij rijden puur op behendigheid en ja, soms vliegt de modder je daarbij om de oren. Maar... we doen dat georganiseerd, volgens de "groene code" en op afgehuurde terreinen. Wanneer die terreinen door toedoen van de politiek niet meer beschikbaar zijn, is de kans reël dat er meer "wild" gereden gaat worden. Dat lijkt ons, als 4x4 liefhebbers, pas echt ongewenst! En, meneer Bijl, het moet u als wethouder toch ook als muziek in de oren klinken dat die "aso's" er blijkbaar zelf ook erg mee bezig zijn om de natuur zoveel mogelijk te sparen...

Ik wil u uitnodigen om de Groene Code eens helemaal na te lezen op www.fntc.nl/Groene_Code/groene_code.html en daarna nog eens goed na te denken over de uitlatingen die u gedaan heeft!

 
At 11:58 PM, Anoniem said...

ja, Padden zijn mooie beesten.

kwaaak

 
At 12:13 AM, Bas said...

U bent waarschijnlijk erg gespitst om uw persoonlijke mening hierbij een rol te laten spelen. Daar is op zich niks mis mee, iedere zijn mening. Helaas is de uwe gebaseerd op enkele halve waarheden.
Een ontwerp-bestemmingsplan is natuurlijk nog best te sturen, maar heeft een doel: namelijk een redelijke mate van controleerbaarheid te geven aan een bepaald gebied. Dat er dan mensen met gemotoriseerde voertuigen rijden op onverhard terrein lijkt een inbreuk op de natuur, maar is dat wel zo? Juist het bestemmingsplan zou ervoor zorgen dat dit gecontroleerd gebeurd en daar dus de basis voor 'wild rijden' (zonder toezicht) wegneemt.
De meetings die u noemt, zijn juist bedoeld om alles zo veilig mogenlijk te laten plaatsvinden. Niet alleen voor de deelnemers, toeschouwers en organisatie, maar ook voor de natuur. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar is het niet. Deelnemende Jeeps krijgen geen toegang tot het terrein als niet alles in orde is, de bestuurder op de hoogte is van geldende regels en er mensen van de organisatie bij aanwezig zijn. Schade wordt te alle tijde zo veel mogenlijk vermeden, zowel aan de voertuigen als aan de natuur. U heeft het over 'crossen'. Juist controle is hier de enige bepalende factor. Alleen diep het gaspedaal induwen is juist uit den boze.
Daarnaast is het ook een sociaal gebeuren, dat waar uw partij toch voor staat. Iedereen is welkom, dat zou toch aan moeten spreken. Ik stel, net als in andere reacties hier, om eens te komen kijken. Praat met 'de eigenaren van dit soort terreinwagens', ik weet zeker dat het niet zo zwart/wit is zoals u het zich nu voorsteld om tot dit standpunt te komen.

 
At 3:44 PM, Anonymous said...

At 11:46 AM, Anonymous said...
geachte heer bijl,

zojuist heb ik vernomen van uw plannen tegen het 4x4 rijden in rhederlaag...

allereerst wil ik u erop wijzen dat het woord crossen dat u gebruikt ABSOLUUT niet van toepassing is..wij 4x4 rijders rijden op tractie en precisie en niet op tijd of snelheid.

ten tweede zijn wij allen zeer begaan met het milieu,de meesten van ons kochten een 4x4 omdat we het fijn vinden om ons terug te kunnen trekken op locaties waar geen flats,kantoren,etc. staan en waar geen wegen zijn...de natuur dus.
derhalve kunt u er van uit gaan dat wij op die natuur dus zuinig zijn.
uiteraard zijn er altijd mensen die wel lomp zijn maar die worden door ons op de vingers getikt met de zogenaamde groene code,waaraan eenieder zich moet houden als hij of zij off-road gaat..
kijk even naar hun site: www.fntc.nl

ten derde,wat denk u dat er gebeurd als u terreinrijden overal gaat verbieden??
mensen zullen de sport absoluut niet opgeven en ieder weekend op en neer naar africa wordt ook een beetje prijzig....
gevolg is dat er heel veel 4x4's uitwijken naar echte natuur gebieden zoals de veluwe...helaas zal hier echter geen sociale controlle zijn en zullen er dus vele mensen lomp en onbehouden gaan rijden,onervaren mensen krijgen geen begeleidin meer en leren dus ook niet wat rekening houden met de natuur is...denk even aan de schade die dat zal veroorzaken??
ik zou dit als greenpeace-voorstander en donateur van het world society for the protection of animals zeer betreuren!!!!en met mij velen met een 4x4....omdat wij wel degelijk van de natuur houden!!!

als laatste nog even over de uitlaat gassen.....wat een lachertje....u weet net zo goed als ik dat de uitlaat gassen in nederland maar voor een heeeeeeel klein deel van de vervuiling zorgen...de grote boosdoeners hier zijn de raffinaderijen en andere industriele mega-vervuilers.
maar het is zo'n lekkere melkkoe he?die auto.

afblijven van onze terreinen om erger te voorkomen!!!!

ik ben trouwens ron wildeman,in de 4x4 wereld beter bekend als "darkwolf",ik rij met een jeep cj-5.

bij deze wil ik u van harte uitnodigen op www.jeepforum.nl
als u aldaar in het jeeperscafe een vraag of opmerking plaats geven wij graag een antwoord!!!


At 1:25 PM, rene said...
ik zal alvast antwoord geven wat de heer Bijl zal gaan zeggen

"ik ben niet in de gelegenheid om via de talloze chatboxen van diverse 4X4 merken discussies te voeren.
vriendelijke groet,
Stef Bijl"


At 2:47 PM, Anonymous said...
Vind het moeilijk om commentaar te geven op iemands relaas die absoluut niet weet waar hij het over heeft.
Vervolgens is het moeilijk om me niet te verlagen tot hetzelfde peil van iemand die mij een "ASO" en een "Terrorist"noemt. Stel voor dat Dhr Bijl eerst een stukje huiswerk verricht zodat hij ons kan aanspreken als mede natuurliefhebbers en ons niet misbruikt voor zijn politieke doeleinden.Het begrip "Crossen"heeft iets met gemotoriseerde fietsen te maken en de snelheid die wij aanhouden is meer de snelheid van een PAD die zowieso eerder weg is dan wij hem kunnen raken voor zover wij ueberhaupt bij hem in de buurt komen.Verder hoop dat hij zich verdiept in het begrip JEEP. Ik heb namelijk niet 1 foto gezien van een Jeep. Hr Bijl een JEEP is alleen een JEEP als er JEEP opstaat.

En zoals vermeld als U vragen heeft
www.jeepforum.nl

Hans Meeuwsen


At 2:51 PM, Anonymous said...
correctie. website is http://forum.jeepforum.nl

 
At 11:09 PM, Anoniem said...

Nou, meneer Bijl ???
Wordt het niet eens tijd dat u reageerd op al het commentaar dat hier boven staat geschreven ?
Of bent u een van die vele raadsleden die zo nodig moeten kwaken (zoals die padden) en beslist niet weten waar ze het over hebben.

Groet van een ECHTE Jeeper, met een groot hart voor de natuur.

 

Een reactie plaatsen

<< Home