woensdag, juni 01, 2005

Provincie keurt school aan A12 goed

(uit de Gelderlander van 1 juni)
ZEVENAAR - De provincie Gelderland gaat toch akkoord met de bouw van basisschool De Schilderspoort aan de snelweg A12 in Zevenaar. Dit ondanks de fijn stof - problematiek.
Eerder dreigden strengere normen ten aanzien van de luchtkwaliteit roet in het eten te gooien voor de nieuwbouw van De Schilderspoort voor speciaal basisonderwijs op het bedrijventerrein Mercurion. Om die reden weigerde de provincie Gelderland een verklaring van geen bezwaar af te geven die nodig is om te kunnen bouwen. De normen voor fijn stof zijn begin dit jaar aangescherpt, omdat het Milieu- en Natuurplanbureau berekende dat hier jaarlijks in Nederland 18.000 mensen aan sterven. Fijn stof in de lucht is een vervuiling met hele kleine, onzichtbare deeltjes die longproblemen kunnen veroorzaken. Voor Zevenaar betekent de fijn stof-problematiek dat over de hele stad een soort smog van hele kleine vuildeeltjes hangt. Het vuil komt niet specifiek van de A12. Langs wegen is wel sprake van een verhoogde concentratie van kleine vuildeeltjes. "Het gaat hierbij om een beperkt aantal meters", weet Tanja Koenen van de gemeente Zevenaar. "Daarna is de vervuiling zo verdund dat je het niet meer kunt meten. Bij de A12 gaat het om de eerste zeventig meter. De Schilderspoort wordt op 300 meter afstand van de A12 gebouwd."Ondanks een iets te hoge concentratie van fijn stof vindt Gelders gedeputeerde Henk Aalderink van Milieu dat de bouw van De Schilderspoort gewoon door moet gaan. "Dit omdat de normen die worden overschreden minimaal zijn", zegt onderwijswethouder Niko Wiendels van Zevenaar. "Drie van de vier waarden voor fijn stof waren goed, zo heeft onderzoeksbureau TNO voor Zevenaar berekend. Alleen de zogeheten 'achtergrondwaarde' is iets te hoog." Dit is vervuiling die van nature aanwezig is, zoals zand en stof, van verkeer en uit het Ruhrgebied. "Ik ben heel blij dat de gedeputeerde het belang van de nieuwbouw voor de Schilderspoort inziet. Hij vindt ook dat we ons huiswerk ten aanzien van de onderzoeken goed hebben gemaakt. Daarnaast is er ook een milieuwinst, omdat er minder met bussen en taxi's gereden hoeft te worden."De Schilderspoort zit nu nog op vier locaties in Zevenaar. Straks hoeft er alleen nog maar naar Mercurion gereden te worden. Verder kunnen de ritten naar sporthal Lentemorgen worden geschrapt, omdat de nieuwe school een eigen sportzaal krijgt.Wiendels is opgelucht dat de bouw van de nieuwe school eind dit jaar kan starten. "We hebben maar een paar maanden vertraging opgelopen."Onderwijzers en de Medezeggenschaps Raad (MR) zijn opgelucht dat de bouw doorgaat. "Hier is door het team zo lang en zo hard voor gewerkt", zegt Vincent Diepenbroek die als ouder in de MR is vertegenwoordigd. "Zorgen over de minimale overschrijding aan fijn stof heb ik niet. Zelf wonen we in Westervoort, ook niet zo ver van de snelweg af. Ik denk dat de milieuproblemen twintig jaar geleden veel groter waren dan nu."


Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de gemeente Zevenaar. Er waren een aantal andere projecten aan deze bouw opgehangen. Er was een soort verhuisplan voor tal van instellingen. We kunnen weer verder met de ontwikkeling van de stad Zevenaar.
Het lijkt mij echter wel aan te raden om voor de nieuwbouw locatie Zevenaar-Oost zo snel mogelijk in beeld te krijgen wat deze norm van stof kan betekenen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home