woensdag, oktober 19, 2005

Boerenambitie kan woningbouw in de weg zitten

(Uit de Gelderlander van 19 oktober)
De ambities van twee veehouders in Zevenaar vormen een belemmering voor de woningbouw en het nieuwe industrieterrein in Zevenaar- Oost. Het gaat om boerenbedrijven aan het Hazenpad en aan de Sleeg die grenzen aan het gebied dat de gemeenteraad heeft uitgekozen voor de uitbreiding van Zevenaar. Het landelijke gebied tussen de snelweg A12 en de spoorlijnen naar Duitsland en Doetinchem, heeft als werktitel ‘ Zevenaar- Oost’ meegekregen. Er zijn 1200 tot 1500 huizen en het nieuwe industrieterrein Hengelder II gepland. De plannen voor Zevenaar- Oost zijn nog niet concreet. Om die reden zit de gemeente Zevenaar niet op bedrijfsuitbreidingen van agrariërs in het omliggende gebied te wachten. Op dit moment zijn drie visies voor de nieuwe wijk en het industrieterrein geschreven. De gemeenteraad zal een van de drie uit moeten kiezen voor verdere ontwikkeling. Gerard en Antoinette Peters vormen samen de directie van het maatschap Agrarische Bedrijven Zevenaar en Didam. Het betreft boerderijen aan het Hazenpad en het ouderlijk bedrijf aan ’ t Slag. Aan het Hazenpad 3A houden ze 62 melkkoeien en jongvee en 4800 biologische kippen. Biologische scharreleieren zijn booming businessen die tak wil het echtpaar Peters versterken. „ In 2003 hebben we hier aan het Hazenpad een biologische kippenstal laten bouwen”, zegt Gerard Peters. „ We leveren al aan de Duitse markt en willen dit verder uitbreiden. De vraag naar biologische eieren groeit. Daarom willen we meer stalruimte.” „ Al vanaf 1984, toen we met dit bedrijf begonnen, hebben we veel geïnvesteerd. In melkquotum, in de huidige kippenstal. Bedrijfs- economisch gezien is investeren en uitbreiden bittere noodzaak om ons hoofd boven water te houden.” Aanvankelijk wilde de veehouder zijn kippenstal van 41,5 meter twee keer zo lang maken en daaromheem een uitloopruimte van 5,3 hectare voor zijn scharrelkippen creëren. De gemeente Didam, waartoe het Hazenpad vóór de gemeentelijke herindeling behoorde, liet op 8 december 2004 nog weten ermee akkoord te zullen gaan. Wel deelde Didam mee het plan niet in procedure te brengen, omdat het Hazenpad enkele weken later Zevenaars grondgebied zou worden. Zevenaar voer alleen een andere koers en keurde het plan af, omdat het eerste uitbreidingsplan ver buiten het bouwblok stak. Bovendien lag het uitbreidingsplan in het ontwikkelingsgebied Zevenaar- Oost.
De Zevenaarse boer Peters heeft grootse plannen op zijn grond: „ Ons tweede plan gaat uit van een compleet nieuwe stal die parallel aan de bestaande kippenstal komt te liggen. De huidige stal wordt 13,5 meter langer gemaakt. Beide stallen zijn straks 53 meter lang. Deze hele investering kost ons een kleine vier ton.” Omdat zijn aangepaste uitbreidingsplan aan alle regels voldoet, vinden burgemeester en wethouders van Zevenaar dat ze boer Peters ter wille moeten zijn. Het is nog niet bekend of hetzelfde geldt voor melkveehouder Soeter aan de Sleeg 21A, omdat deze boer nog een milieu- en een bouwvergunning moet aanvragen.

Deze "problemen" waren reeds bekend. Volgens mij kunnen ze opgelost worden door eens met de buurgemeente te gaan praten of een ander goed alternatief te bieden voor deze bedrijven. Geen onoverkomendheden of vertragingen hebben wij begrepen uit gesprekken met betrokkenen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home