donderdag, oktober 20, 2005

Vloeken en tieren in Prins Mauritsstraat


(Uit de Gelderlander van 20 oktober 2005)
Weer heeft de Seat Toledo van Maartje Möller forse schade opgelopen; van de voorbumper tot het achterportier zijn allemaal kleine krasjes te zien. Vloeken en tieren was de reactie van de Zevenaarse.
Het is niet de eerste keer dat de auto van Maartje Möller het moet ontgelden. Door de smalle weg aan de Prins Mauritsstraat in Zevenaar blijkt het voor passerende automobilisten erg moeilijk te zijn om daar geparkeerde auto’s niet te raken. Tien bewoners liepen de laatste tijd forse schade op aan hun auto’s; buitenspiegels werden eraf gereden of de auto’s werden voorzien van krassen en deuken. „ En alle ‘ daders’ zijn doorgereden”, weet Möller. „ Hondsbrutaal.” Tot 1 april was het parkeerprobleem in de Prins Mauritsstraat te overzien. Tot die tijd parkeerden alle bewoners hun auto’s met twee wielen op de stoep; dat werd gedoogd. Maar toen kwam de politie in het holst van de nacht langs om bij iedereen een parkeerbon van 45 euro achter de ruitenwisser te doen. „ Pats boem. Vanuit het niets kregen we een bon”, zegt Möller. Iedereen die tegen de bon protesteerde, kreeg zijn of haar geld netjes teruggestort. Ook kwam de gemeente meteen poolshoogte nemen. „ De wethouder zegde toe dat de stoep in 2006 versmald zou worden. Een parkeerverbod aan één kant van de weg was niet mogelijk omdat er veel autobezitters in de straat wonen en er geen andere parkeermogelijkheid is”, legt Möller uit. „ Het versmallen van de stoep zou de kwestie volgens ons inderdaad oplossen, want de auto met twee wielen op de stoep parkeren is niet ideaal. „ Maar 2006 duurt erg lang en wij willen niet nog een paar keer geconfronteerd worden met schade aan onze auto’s of onnodige bekeuringen. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen”, vindt Möller. „ We mogen onze containers al niet meer in het midden van de straat neerzetten, want dan kan de wagen van de reinigingsdienst er niet bij. Hoe moet het dan als er een keer brand uitbreekt? De brandweer kan er dan ook niet langs. Dadelijk zitten we hier met het Volendam- effect: achterafgelul. De gemeente moet het nu oplossen.” Gemeentewoordvoerster Esther Pastoors: „ Dat de straat smal is, staat buiten kijf, maar hij is niet té smal. In september is in de kadernota vastgelegd dat er in 2006 geld wordt vrijgemaakt voor de versmalling van de stoep. Daar kunnen we tot die tijd niet aankomen. De werkzaamheden zullen in verband met de winter zeker niet voor maart of april van het volgend jaar beginnen. Een heksenjacht tegen foutparkeerders zullen we niet beginnen, maar als de politie een overtreding constateert, zal ze wel optreden.” De gemeente overweegt nu toch een tijdelijk parkeerverbod aan één kant van de Prins Mauritsstraat. Bewoners kunnen hun auto dan tot na de werkzaamheden kwijt aan de parallelweg van de Arnhemseweg.

Foto: Maartje Möller

De parkeersituatie in de Prins Mauritsstraat is volgens de bewoners nijpend. Als er aan beide zijden van de weg geparkeerd wordt, kan er tenauwernood een auto passeren.

Een zeer vervelende situatie voor de bewoners. Wij hebben als politiek goed geluisterd en middelen ter beschikking gesteld. Uitvoering laat vanwege het weer op zich wachten. Intussen gaat de politie handhaven. Mijn inziens op de verkeerde plek bij de verkeerde mensen. Overigens leuk te zien dat de hulpdioensten en de politie zelf ook `fout` parkeren!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home