dinsdag, november 15, 2005

Leden van raad gaan 'snuffelen'

(Uit de Gelderlander van 15 november)
ZEVENAAR - Oost-Gelderse PvdA'ers willen raadsleden in andere gemeenten, waaronder de Liemers, stage bij elkaar laten lopen. Met het elders geleerde moeten ze in eigen huis een beter bestuur bewerkstelligen.
Het idee is geopperd door de stichting K7, oftewel Klavertje 7. K7 is een initiatief van de
PvdA'ers uit de zeven KAN- gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort, Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe en Lingewaard. Het doel: een op elkaar afgestemd bestuur dat in 2040 een groene landstad tussen Waal, Rijn en Linge heeft gecreƫerd waar het goed wonen, werken en recreƫren is.Van meer samenwerking profiteren de 21 KAN-gemeenten, denkt K7. De 'Stoelendans', zoals het project van de pendelende raadsleden heet, draait van 16 tot 28 januari. Tijdens hun twee 'uitwedstrijden' luisteren de politici vooral en debatteren ze minder.De meerwaarde is volgens briefopsteller en Arnhems PvdA-raadslid Jaap Huurman duidelijk. 'Door ons onderlinge contact zijn wij, raadsleden, in staat regelmatig bij elkaar in de keuken te kijken. Dit levert kennis op van buiten de gemeentegrenzen en werkt bevorderlijk voor het begrijpen van de onderscheiden belangen in onze regio', schrijft hij.Behalve Huurman willen de PvdA-raadsleden Mieke Bles (Lingewaard), Jan van Brandenburg (Overbetuwe), Marlies van Hulsentop (Nijmegen), Karel Schols (Duiven), Harry Staring en Martin Verstegen (Zevenaar) meedoen. Ook Henk Sanders van D66 in Westervoort heeft zich aangemeld. Andere fracties kunnen zich opgeven.Schols, fractieleider in Duiven, wil naar Lingewaard of Overbetuwe. "Geen Liemerse gemeente, want daar was ik al tien jaar regiovoorzitter. Ik wil wel eens zien of Lingewaard en Overbetuwe de bevolking serieuzer nemen dan wij in Duiven. In onze gemeente schort er veel aan de communicatie tussen college en inwoners." Raadslid Paul Freriks van Sociaal Zevenaar is sceptisch over de plannen: "De PvdA komt met iets wat ik vroeger al voor de SP deed en nu voor Sociaal Zevenaar doe: contact houden met de basis." Paul Verhoef, fractieleider van de VVD is ook niet enthousiast: "Dit kan toch al lang? Als ik wil weten wat in de Betuwe speelt, dan ga ik erheen. Bovendien kun je informatie inwinnen bij andere politici. Toen het dualisme werd ingevoerd, woonde ik vergaderingen in Almere, Twello en Brummen bij maar werd er niks wijzer."

Eerst even wat recht zetten. Harry Staring heeft zich (nog) niet aangesloten bij de PvdA en dus geen gemeenteraadslid namens die partij maar zit voor Lokaal Belang in de raad van Zevenaar. Ook Martin Versteeg is geen gemeenteraadslid maar wel de secretaris van de afdeling Zevenaar-Rijnwaarden van de PvdA.
De vraag is verder of er een brede behoefte is onder de raadsleden om dit te doen. Binnen de partijstructuur van de PvdA kan dit naar mijn mening al mogelijk. Eigen initiatief daarbij is wel aan de orde. Het steunpunt KAN van de PvdA zou een platformfunctie kunnen vervullen om raadsleden bij elkaar te brengen. Als het de bedoeling is dat er bij andere partijen in de keuken gekeken wordt lijkt mij dat in de praktijk wat lastiger.
De kloof tussen de burger en de politiek dicht je alleen als je naar ze toegaat, naar ze luistert en met ze in gesprek gaat.
Goed voorbeeld hiervan is het initiatief van de PvdA-Zevenaar om alle bewoners van Zevenaar-Oost te bezoeken om uitleg te geven over de keuze en te luisteren wat dat betekende voor die bewoners.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home