Send via SMS

woensdag, april 05, 2006

Ontwikkeling Hengelder II heeft hoge prioriteit

(Uit de Gelderlander van 5 april 2006)
ZEVENAAR - De ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Hengelder II in Zevenaar heeft hoge prioriteit. De gemeente is druk bezig grond aan te kopen.
"Hengelder II, een fors bedrijventerrein van negentig hectare, moet van de grond komen“, zo vertelde wethouder Wim Bless van Economische Zaken gisteren aan de leden van de Liemerse ondernemersvereniging Lindus. „De helft van de grond is al in handen van de gemeente Zevenaar en er wordt hard aan gewerkt ook de rest in eigendom te verwerven. In 2008 willen we beginnen met het uitgeven van de grond.
Hengelder II komt in Zevenaar-Oost te liggen, tussen het bestaande bedrijventerrein Hengelder en de nieuw te bouwen woonwijk Groot-Holthuizen. Wethouder Bless vroeg de aanwezige ondernemers mee te denken over een goede naam voor het nieuwe bedrijventerrein.
Hengelder II is vooral bedoeld voor bovenregionale bedrijven. Slechts 10 procent van de kavels is voor lokale bedrijven.
Een voorwaarde voor de ontwikkeling van Hengelder II is wel dat er dat er een extra aansluiting op de snelweg A12 komt. Zevenaar is niet berekend op een nieuwe stoot vrachtverkeer door het centrum en richting Babberich. Ook al wordt die beslissing niet op lokaal niveau genomen en staat Rijkswaterstaat, die het moet betalen nog niet te trappelen, Bless rekent erop dat de A12 een extra op- en afrit krijgt.
Een aanwezige ondernemer, die liever ziet dat de gemeente wacht totdat die extra aansluiting en een verbreding van de A12 is toegezegd, kreeg van Bless te horen dat het juist van goed ondernemerschap getuigt een zeker risico aan te gaan. Als er werkgelegenheid komt, volgen aanpassingen aan wegen vanzelf, zo is zijn overtuiging. Bless noemde gisteren een aansluiting op de regiorail gewenst. „We zitten daar pal aan het spoor en willen ook een station.“
Zorgen ten aanzien van ‘bouwen voor leegstand’ heeft de wethouder niet. Meermalen werd gisteren de vraag gesteld of het wel verantwoord is een nieuw industriegebied te ontwikkelen terwijl er heel veel bedrijfspanden leegstaan. Volgens Bless is ruimtegebrek er juist de oorzaak van dat bedrijven die willen uitbreiden Zevenaar verlaten. „Dat onderzoek naar de behoefte doen wij als gemeente overigens niet. Daar zorgen het ministerie van Economische Zaken, het Knooppunt Arnhem-Nijmegen en de provincie Gelderland voor.“ Een onderneemster gaf Bless hierin gelijk. Het liefst zou zij zien dat de grond nog voor 2008 wordt uitgegeven.

De gemeente doet er goed aan ook te "hengelen" naar industrie die arbeidsintensief is. In de plannen zit de mogelijkheid om zwaardere industrie in de gelegenheid te stellen zich te vestigen op Hengelder II. Wat te denken om percelen als vast voor bepaalde tijd te reserveren voor een industrietak die je daarmee kan lokken.
Als ik aan de energiewinning uit bio-massa denk, de productie van biobrandstof is dat een industrietak die toekomst heeft en een aanvulling op het ambitieniveau van de wijk Groot-Holthuizen is. De ligging in landelijk gebied en dicht bij de Duitse grens, waar deze industrie zich al veel verder heeft ontwikkeld dan bij ons, is ook gunstig.