Send via SMS

maandag, februari 20, 2006

Nieuwe stichting tegen windmolens bij AVR

(Uit de Gelderlander van 20 februari 2006)
LATHUM - Er is een nieuwe stichting opgericht die wil voorkomen dat er op de grens van Lathum en Duiven zes windmolens van 150 meter hoog worden geplaatst. De strijd tegen de windmolens in de buurt van vuilverbrandingsoven AVR is nog niet verloren, meent de nieuwe stichting ‘Don Quichotte In Lathum-Stop de Windturbines’.
"We gaan e-mails verzamelen van tegenstanders van de windmolens“, zegt voorzitter Jan Braaksma van de stichting. „Daar gaan we de colleges van burgemeester en wethouders van Duiven en Zevenaar mee confronteren. „In een eerder stadium hebben we al bezwaar gemaakt tegen de plannen en zijn er 235 handtekeningen tegen windturbines op beide gemeentehuizen ingeleverd. Met de stichting, waar acht actieve mensen in zitten, willen we continu aan de bel trekken. We blijven het windmolenplan aanvechten, desnoods tot aan de Raad van State toe.“ De stichting is niet tegen schone windenergie, al twijfelt de voorzitter aan het rendement ervan omdat er veel overheidssubsidie bij moet. Het gaat de stichting om de locatie. Die is verkeerd. De turbines komen in het open gebied tussen de AVR, de Kievitstraat en de Galstraat. Twee zijn in Duiven en vier in Lathum (gemeente Zevenaar) voorzien. Tegenstanders vinden windturbines beeldvervuilers in het open landschap, die 55 meter boven de hoogste schoorsteen van de AVR uittorenen.Daarnaast vreest de stichting dat met het plaatsen van windmolens achter de AVR de uitstoot van giftige stoffen neerwaarts wordt geslagen. „Dit brengt gezondheidsrisico’s voor mens en dier met zich mee.“ Voorzitter Braaksma: „Tot zes jaar geleden was de schoorsteen van de AVR dertig meter lager en zaten we in Lathum volop in de stank. Die lucht was tot op het Velperbroekcircuit te ruiken. De schoorsteenpijp is nu negentig meter en de stank van de AVR ruiken we nu alleen nog bij warm weer. Dat we het niet meer ruiken, wil natuurlijk niet zeggen dat er geen rotzooi meer in de lucht zit. In de AVR worden duizenden verschillende soorten chemische stoffen verbrand. En dode varkens, zoals een paar jaar geleden met de mond- en klauwzeer, die komen er ook terecht. Dit soort dingen mag allemaal, maar naar mijn idee is er nog veel te weinig bekend over de mogelijke gevaren voor de gezondheid.“

Reeds in mei/juni van 2005 heb ik op deze plaats geschreven dat ik de plaats van deze enorme windmolens een ongelukkige vind. Ik ben dan ook blij dat er vanuit de bevolking een groep mensen is opgestaan die dat ook vinden. In dit open gebied horen géén hoge windmolens. Langs de A-12, zoals de milieuvrienden Duiven dat voorstellen is een redelijk alternatief.
De zorgen die in het laatste stuk van het artikel staan over de volksgezondheid deel ik niet met deze stichting. De eisen die door de overheid zijn opgelegd zijn zeer streng en worden door de AVR, zover ik weet niet overschreden.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home