dinsdag, juni 21, 2005

Herijking van beleid bij invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

De WMO doet voor de enkelvoudige huishoudelijke verzorging en voor het welzijn in de wijken een beroep op de oude en niet meer bestaande ‘naoberplicht’. Wat nu nog betaalde alfahulp is, zal straks weer ‘liefdewerk oud papier’ zijn; de zwaarbelaste mantelzorger zal overbelast raken en de mensen die zich altijd al om anderen bekommerden, zullen overvraagd worden.

Uit de cijfers van het Zorgkantoor blijkt, dat de vraag om huishoudelijke verzorging niet alleen iets is tussen mensen met en zonder beperkingen. Het gaat ook om rijken die huishoudelijke hulp inkopen en armen die dat niet kunnen betalen.
De PvdA heeft al gezegd, toen de gesubsidieerde arbeid werd afgeschaft, dat de mensen met WIW- en ID-banen weer in de bijstand zouden komen, omdat er zo weinig werk voor laaggeschoolden is. Als we nu zien dat door de afschaffing van de alfahulp momenteel al veel vrouwen hun betaalde werk verliezen, bovenop het feit, dat mensen met een kleine beurs geen beroep meer kunnen doen op verzorging, dan moeten we iets verzinnen.

Tijdens het lezen van stukken over de WMO ontsprong de gedachte, dat het ook anders, socialer, kan. De WMO is een wet die wonen, welzijn en zorg met elkaar verbindt: het bevorderen van de sociale samenhang, het ondersteunen van mantelzorgers en het verlenen van diensten aan mensen met beperkingen. Dat kan deels door -vrijwillige- wijkzorgteams op te richten die met de leefbaarheid in hun buurt bezig zijn.

Een wijkzorgteam kan in onze visie bestaan uit drie lagen:
- de vrijwilligers die de wijk leefbaar houden
- de klussendienst die tegen betaling kleine klussen verricht
- en een woonzorgbrigade van mensen die betaald werk verrichten.

Voor zo’n woonbrigade komen mensen in aanmerking die laaggeschoold zijn en/of weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. We denken daarbij aan alfahulpen die ontslagen zijn, mensen in de bijstand, herintredende huisvrouwen, ouderen zonder werk.
Een vorm van gesubsidieerde arbeid met geld uit het WMO-budget!

We vragen het College om de haalbaarheid van dit plan door te rekenen en te kijken hoe dit binnen de WMO-regelgeving uit te voeren is.

Namens de fractie van de PvdA
Tonnie Gevers
Hanneke Houtsma

0 Comments:

Post a Comment

<< Home