Send via SMS

maandag, april 24, 2006

PvdA'er ziet brood in bio-olie

(Uit de Gelderlander van 22 april 2006)
Zevenaar- PvdA-raadslid Stef Bijl wil ruimte reserveren op het nieuw aan te leggen bedrijventerrein Hengelder II in Zevenaar voor de productie van bio-brandstof.

Op zijn weblog schrijft de Zevenaarse sociaal-democraat toekomstperspectief te zien in de productie van duurzame energie. “Het is bovendien gunstig voor de werkgelegenheid.”
Een aantal mensen in zijn fractie vindt dit op zijn minst een interessant idee.
Bijl: “Ik kom erop omdat we in de nieuwe woonwijk Groot Holthuizen hoog inzetten op duurzame energie. En voor de fabriek die de brandstof gaat leveren, is ruimte nodig.” De gedachte is bio-olie te gebruiken voor een bio-centrale die voor de energievoorziening van Groot Holthuizen zorgt.
“Het voordeel is dat we hier dicht bij de Duitse grens zitten, waar veel landbouwgrond is. Bovendien kunnen we wellicht energie aan de Duitse industrie leveren. De andere kant van de medaille is dat het geen schone industrie is. De fabriek komt onder toezicht van de provincie.”


Dit zijn gedachten die zich langzaam binnen de PvdA beginnen te ontrollen. De fractie zal ter zijner tijd stappen ondernemen om te kijken wat het betekent en om het tot besluitvorming te laten komen.
Deze industrietak heeft toekomst en ontwikkelt zich momenteel erg. Vanuit de expirimentele fase is men nu bezig om naar een schaal te komen waarbij de productie rendabel is.
Voorbeelden zijn er al in Limburg en Duitsland.