Send via SMS

zaterdag, april 15, 2006

Wat is er aan de hand met die bomen ?

Een stukje van een patrijgenoot waar ik me volledig bij aansluit.

Begin april rammelde op zondagochtend onze brievenbus. Dit keer niet de PvdA-koerier met de raads- en commissiestukken, ook geen reclamefolders maar een brandbrief van een Stegeslag-bewoner over het kappen en verplaatsen van bomen op het trapveldje op de hoek Hunneveldweg-Stegeslag.

Hij was achter het gemeentelijke voornemen hiertoe gekomen en wilde daar bezwaar tegen maken namens zoveel mogelijk buurtbewoners. In een eerste reactie vroeg ik me af wat er dan aan de hand kon zijn met die bomen. Het antwoord daarop is; helemaal niets, maar de buurt vermoed dat ze weg moeten om vervolgens het veldje te kunnen bebouwen. Daartegen is overigens al eens eerder succesvol bezwaar gemaakt door de buurt, niet wetende dat er alweer zo snel een nieuwe aanvalspoging zou worden ondernomen.

Verdwijnen van het trapveldje is niet acceptabel. Jeugd van alle leeftijden, uit alle delen van Stegeslag en ook Roodwilligen ontmoet elkaar hier in grote getale, zonder enige overlast te veroorzaken. Met een stevige pot voetbal, waar zomers ook wel eens een paar volwassenen aan meedoen, neemt men elkaar de maat en worden opkomende, vaak voor overlast zorgende hormonen beteugeld. Die overlast komt er zeker als deze jeugd noodgedwongen elders in de wijk hun heil moeten zoeken en gaat rondhangen.

Waarom zou je het veldje ook bebouwen. Er kunnen maar een paar woningen op, we maken woningbouwplannen elders en de gemeente zit toch niet zo krap bij kas dat men het trapveldje te gelde moet maken ? Ook het zogenaamde ruimtelijke argument dat bebouwing van het trapveldje zorgt voor het verbinden van noord en zuid Stegeslag, snijdt naar mijn mening geen hout. Juist dat doet het trapveldje nu al als het gaat om het met elkaar in contact brengen van de verschillende bewoners in de wijk.

Wat me vooral bezig houdt is het gevoel in de buurt dat ze een kunstje wordt geflikt. Ze spreken me daarop aan als degene die 2 jaar geleden in het kader van de verkiezingen visitekaartjes in hun brievenbus stopte, zijnde de PvdA-vertegenwoordiger in hun woonomgeving. Ik hoop dan ook van harte dat er geen verborgen agenda van gemeente en woningbouwvereniging achter de bomenactie schuilt, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Ook ik zie namelijk dat de aankondiging van het kappen en verplaatsen van de bomen zo onopvallend mogelijk op de gemeentenieuwspagina is geplaatst. Ook het zinnetje dat de gemeente binnen twee weken na deze publicatie met de benodigde werkzaamheden zal beginnen maakt mij wantrouwend en tenslotte blijft het me ook deze keer weer te stil als het gaat om een signaaltje vanuit wijkbeheer dat er wat op stapel staat.

Ik heb aan de initiatiefnemers van de buurtactie tot het maken van bezwaar geadviseerd om een brief aan alle raadsfracties te sturen waarin zij hun bezorgdheid kenbaar maken, vragen om uitstel van de voorgenomen werkzaamheden totdat hierover meer overleg met de buurt is geweest en duidelijk kenbaar maken dat bebouwing van het trapveldje voor ons niet acceptabel is. Aan onze fractie zou ik willen vragen om hier serieus en adequaat mee om te gaan. Gebruik daarbij zo nodig de inzet van andere leden binnen onze afdeling en maak er een politiek discussie van in de raad en richting verantwoordelijk wethouder. Laat dit alsjeblieft niet ambtelijk afdoen in het kader van het bestemmingsplan.

Ik vertrouw erop dat de PvdA-fractie tijd vrijmaakt voor het oppakken van dit signaal uit een Zevenaarse woonwijk ook al gaat dat ten koste van het reguliere raadswerk. Als na een goede afweging van argumenten en open overleg met de buurt geconcludeerd wordt dat het trapveldje beter bebouwd kan worden kan ik dat billijken. Niets doen betekent dat we een grote kans laten liggen om onze voornemens rondom het verbeteren van onze contacten met onze achterban en kiezers in praktijk te brengen.

Peter Kettelarij


De fractie heeft inmiddels op woensdagavond bij de commissievergadering de wethouders aan de tand gevoeld. Er blijken inderdaad bouwplannen te zijn door Baston.
Wel 8 woningen kunnen er op het veldje en dan hou je nog een klein veldje voor de buurt over. Je zou er enthousiast van moeten worden. Wij niet dus!! en dat hebben we laten weten.
We verwachten dat Baston de rooi en kapvergunning weer intrekt en in gesprek gaat met de buurt. Wij doen dat in ieder geval a.s. dinsdag.
U hoort nog van mij.