donderdag, februari 24, 2005

PvdA omarmt plan voor hulp aan starters

(uit de Gelderlander )
Voor het goedkoop bouwen van woningen voor starters komt financiële steun van de provincie. Dat is gisteren besloten door Provinciale Staten. In de pot stedelijke vernieuwing wordt geld vrijgemaakt voor woonprojecten voor starters, mits het gaat om 'collectief particulier opdrachtgeverschap'. Dit betekent dat het moet gaan om een plan voor meerdere huizen en dat particulieren de bouwopdracht moeten verstrekken. Het initiatief voor de financiële steun voor bouwen voor starters kwam gisteren van de provinciale PvdA. Een meerderheid van de Staten en het hele college van Gedeputeerde Staten nam het idee over. PvdA'er Jaap Huurman nam het initiatief, omdat hij gecharmeerd is van het idee in Zevenaar van de stichting Woel om goedkoop voor starters te bouwen.
Initiatiefnemer Jaap Huurman van de PvdA: "Het moet gaan om kleinschalige bouwplannen in kleine kernen. Het geld uit de pot stedelijke vernieuwing kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de benodigde grond aan te kopen.".
Huurman haakte met zijn initiatief in op de plannen van de stichting Woel in Zevenaar. Die wil gedaan krijgen dat er relatief goedkope huizen voor starters komen. Woel wil de gemeente zover krijgen dat die zorgt voor grond die goedkoper op de bouwmarkt komt dan normaal het geval is. Dat drukt de bouwkosten. Een meerderheid van de politieke partijen in Zevenaar heeft al laten weten hier in principe voor te voelen. Wethouder Anja van Norel vindt het plezierig te horen dat de provincie starters wil steunen. "We hebben als college van burgemeester en wethouders ook vastgesteld dat er iets moet gebeuren voor starters. Hoe het gedaan wordt, via WOEL of de bouwverenigingen, vind ik niet interessant, als er maar snel wat gedaan wordt." Van Norel zou het een mooie zaak vinden als er vanuit de gemeenteraad een voorstel zou komen om starters te helpen. "Dan zou meteen een breed draagvlak duidelijk zijn en kunnen wij als college aan de slag."De Zevenaarse architect Henk Swaagstra heeft al een plan klaar om starterswoningen te bouwen voor een bedrag van zo'n 85.000 euro. Dergelijke huizen komen al in Casteren van de grond, waar een zelfde idee als Woel al ver in ontwikkeling is. De mensen achter stichting Woel zijn met hun idee gekomen omdat koophuizen tegenwoordig zo duur zijn dat starters nauwelijks kans hebben om een woning te kopen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home