dinsdag, maart 08, 2005

Even "bijpraten"

(uit de Gelderlander van 7 maart)
ZEVENAAR - Een vrijliggend fietspad tussen Giesbeek en Lathum, meer uitgestippelde wandelroutes en het stimuleren van 'natuurlijk' boeren. Met deze drie maatregelen wil de fractie van GroenLinks in de Zevenaarse gemeenteraad het recreatiegebied Rhederlaag populairder maken. Daarvan zouden de horeca, de recreatieve en agrarische bedrijven en de leefbaarheid in de dorpen Giesbeek en Lathum flink kunnen profiteren.
De leden van GroenLinks stellen in een open brief dat Rhederlaag gezien de grote parkeerterreinen die dicht bij de stranden zijn aangelegd nogal eenzijdig is gericht op mensen die er met een auto naartoe komen om van het water te genieten. Volgens GroenLinks moeten wandelaars van verboden gebieden (zandwinning) of van modderige gebieden gebruik maken om bij de waterpartijen te kunnen komen.In de open brief schrijft GroenLinks: 'Vanuit Arnhem en Westervoort is het aantrekkelijk fietsen via Lathum naar het Rhederlaag. Ook vanuit Doesburg loopt een mooi fietspad. Echter tussen Giesbeek en Lathum wordt men gedwongen om langs de drukke weg te fietsen.' Een fietspad door het gebied heen vergroot volgen GroenLinks de aantrekkelijkheid en geeft een positieve uitwerking op de horeca en winkels in en om Giesbeek en Lathum. Ook een ander plan in de open brief van GroenLinks heeft dit tot doel: de aanleg van doorlopende wandelpaden. GroenLinks wil bij het uitstippelen van de wandelpaden het agrarisch achterland betrekken.GroenLinks schrijft daarover: 'Het trekken van meer wandelaars en fietsers in het gebied kan een stimulans zijn voor agrarische ondernemers tot 'natuurlijk' boeren. Omdat zij hun producten beter aan de man kunnen brengen en hun boerderij kunnen openstellen om er te overnachten. Een vestiging van een biologische kaasboerderij is volgens de GroenLinksers daardoor financieel aantrekkelijker. De hippische recreatie in Rhederlaag kan door ruiterpaden een stimulans krijgen. "

Om te beginnen is het een prima initiatief om na te denken over een groot recreatief gebied in onze gemeente. Bij de ontwikkeling van dit gebied is dit echter al gedaan. Daarnaast heeft in de gemeente Angerlo lopende de ontzandingen ook steeds een debat plaats gevonden over kansen die zich voor deden. Het recreatieschap Veluwe (RGV) heeft hier altijd een belangrijke rol in gespeeld. Het vrijliggende fietspad tussen Lathum en Giesbeek is er gekomen door de financiering van het RGV. Gezien de belangen van de ontzandingen is het op korte termijn (5 à 10 jaar) onmogelijk om het fietspad dichter langs de stranden te leggen(als je dat al zou willen). Een verbinding vanuit Giesbeek naar "de overkant"(door het gebied) is gezien de doorvaart géén optie, veel te kostbaar. Zonder deze verbinding over de in - en/of doorvaart is het onmogelijk om te spreken van doorlopende wandelpaden en/of fietspaden. Wel zijn in de uiteindelijke afwerkingen in de Vaalwaard uitloopgebieden gepland voor het dorp Giesbeek.
Het gebied is echter nog steeds in ontwikkeling. Zolang er zandgezogen wordt zullen we rekening moeten houden met de ontzanders en hun bedrijvigheid. Ooit is er gezegd dat na 25 jaar men klaar zou zijn. We zijn reeds vele jaren verder en nog ziet het er naar uit dat het zuigen niet ophoudt. We zullen dus rekeing moeten blijven houden met modder en verboden gebieden. De landtong achter camping "de Veerstal" is als stiltegebied aangekocht door Natuurmonumenten. Voorwaarde bij de koop was dat er géén recratie mocht plaats vinden. Niet vanaf de wal maar ook niet vanaf het water. Vandaar dat daar wilg en rietkragen zijn ingepant om het aanleggen van schepen te ontmoedigen.
In het bestemmingsplan buitengebied van Angerlo zijn duidelijke zones opgenomen waarin de agrarische bedrijven mogelijkheden wordt geboden om andere (recreatieve) bedrijfsvoering te plegen. Dit is reeds in 1996 gedaan. Wel zouden we kunnen bekijken of de aansluiting van het recreatiegebied op het achterland beter zou kunnen worden vormgegeven zodat hier meer initatieven ontstaan. Mij zijn er nu maar enkele bekend.
De structuur van het gebied leent er zich naar mijn mening niet voor om naast fiets- en wandelpaden ook nog ruiterpaden te maken. Het niet kunnen runnen van het hippisch centrum op de Uitmeentsestraat heeft niets te maken met de mogelijkheid van rijden in de omgeving.
Het lijkt mij een goed idee om in de commissie Ruimte een ieder op een gelijk informatieniveau te brengen over de ontwikkelingen in Rhederlaag zowel in het verleden als in de toekomst.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home