dinsdag, juni 28, 2005

Bouwen noordzijde

(Uit de Gelderlander van 28 juni 2005)

Door onze verslaggeefster
OUD-ZEVENAAR - Inwoners van Oud - Zevenaar stellen de gemeenteraad voor woningen te bouwen aan de noordkant van de snelweg A12 in Zevenaar. De Oud - Zevenaarders hebben zich verenigd in een nieuwe 'Commissie tot Behoud van Oud-Zevenaar'.
Bewoners van de Sleeg en de Bemweg in Oud-Zevenaar willen de discussie weer openbreken over waar in Zevenaar 1500 nieuwe woningen moeten komen. Met het aanwijzen van de agrarische gronden ten noorden van de A12 doen ze de gemeenteraad alvast een alternatief aan de hand voor de bouwlocatie Zevenaar-Oost, ofwel het gebied tussen de snelweg en de spoorlijnen richting Doetinchem en Duitsland. "De inbreuk van een nieuwe woonwijk op het landschap is aan de noordkant van de A12 minder ingrijpend dan in Zevenaar-Oost", vindt Wim Bles van de Commissie tot Behoud van Oud-Zevenaar. "Het landelijke karakter van Oud-Zevenaar wordt met 1500 nieuwe huizen om zeep geholpen. Onderzoek heeft uitgewezen dat juist dit gebied een goede leefomgeving is voor allerlei vogelsoorten, padden en egels. Daarbij komt dat je aan de noordkant van de A12 veel minder gedupeerden hebt dan hier." De Commissie tot Behoud van Oud-Zevenaar is kort na de informatie-avond op 10 mei over het bouwplan in Zevenaar-Oost opgericht. Op deze avond deelde Zevenaars wethouder Anja van Norel van Ruimtelijke Ordening de aanwezigen onomwonden mee dat alle woningen en bedrijven in het gebied door de gemeente Zevenaar worden opgekocht. Het gaat om twintig particulieren, tien agrariƫrs en twee glastuinbouwers. "Die boodschap viel ons koud op het dak", vervolgt Bles. "Nu willen we de politiek bewerken, omdat wethouder Van Norel niets anders doet dan een raadsbesluit uitvoeren. Zij is niet bij machte een andere locatie aan te wijzen. Dat geldt ook voor de projectleider waar wij mee te maken hebben. Wij willen dat de nieuwe raad van Zevenaar, want net voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de oude raad voor Zevenaar-Oost gekozen, dit besluit herziet." De Oud-Zevenaarders willen hun buurtschap landelijk houden. Daarom vinden ze grootschalige nieuwbouw ongewenst en de noodgedwongen verhuizing voor inwoners menselijk gezien een catastrofe."Vanavond spreken we hier met de politici over op een door ons belegde avond in schuttersgebouw St. Anna. Daar houden we een openbare bijeenkomst waar alle politieke partijen voor zijn uitgenodigd."

Het lijkt alsof met de nieuwe raad er nieuwe inzichten zouden zijn ontstaan. Ook met een meerderheid in de nieuwe raad voor een sprong over de A12 zal het moeilijk worden om dit nu nog te realiseren. Even terug pakken wat er eind 2004 aan de hand was. Zevenaar wilden graag een forse uitbreiding van woningen. Reden genoeg om dit te willen/moeten. De provincie wilde wel akkoord gaan maar dan zoals het in het ontwerp streekplan stond; in Ooy! Dit was een politiek onmogelijke zaak voor Zevenaar. Met veel geduld en onder hoge druk is er toen uitgekomen dat de provincie aan de ambitie van Zevenaar wilden meewerken als dit in Zevenaar-Oost zou zijn. Dit is dan ook in het Streekplan opgenomen. Hiermee is tevens een snelle switch van Oost naar Noord een uitgesloten optie. Iedere partij die nu nog denkt dit te moeten verkopen als alternatief pleegt kiezers bedrog emn maakt de poitiek ongeloofwaardig. Het enige alternatief is dat de provincie zegt; helemaal niet bouwen! En dat kunnen we ons niet veroorloven.

1 Comments:

At 7:03 PM, Anonymous said...

Stef, zie http://reneeteunissen.nl/archives/2005/06/29/734/
voor een kort en bondig verslag van deze avond. Niet alleen ging Lokaal Belang ernom af, vooral wethouder Van Norel blonk uit in het niet kunnen geven van antwoorden.

 

Post a Comment

<< Home