donderdag, juni 23, 2005

Windmolens staan er nog lang niet

(uit de Gelderlander van 24 juni 2005)
ZEVENAAR/DUIVEN - Op de grens van Zevenaar en Duiven staat nog niet een, twee, drie een windmolenpark. Dat werd gisteravond wel duidelijk op een vergadering in het gemeentehuis van Zevenaar.
De raadsleden plaatsten heel wat kanttekeningen bij het plan zes windmolens te bouwen bij de vuilverbrandingsoven AVR. Hoe staat het met slagschaduw, geluid, de beeldvervuiling van het landschap en niet in de laatste plaats het Lathums verzet, zo wilden de politici weten."Als er 235 handtekeningen in Lathum zijn opgehaald tegen dit windmolenplan, hoe kunt u dan spreken over een initiatief uit de bevolking?", wilde CDA'er Jan Witjes weten van Petra Looij van WEOM, de windenergiedochtermaatschappij van de Nuon.Het plan zes windmolens te plaatsen bij vuilverbrandingsoven AVR op de grens van Duiven en Zevenaar is een initiatief van WEOM en zes agrariërs die windenergie als inkomstenbron erbij pakken. Deze boeren verhuren hun gronden waar windturbines van 150 meter op komen aan de Nuon. Ze torenen straks 55 meter boven de hoogste pijp van de AVR uit.De agrariërs zijn enthousiast, maar een groep actieve Lathumers is afgelopen weekend in het dorp van deur tot deur geweest en heeft 235 handtekeningen tegen het plan opgehaald. Een veelgehoord bezwaar van de Lathumers is de aantasting van hun leefomgeving met de IJssel, de uiterwaarden en het open gebied.Looij probeerde de raadsleden gisteravond te overtuigen van de meerwaarde van windenergie. "Het is schoon, duurzaam, onuitputtelijk en omkeerbaar. Je kunt de windmolens weer weghalen. Het park gaat 18 megawatt leveren van de 100 die de provincie Gelderland zichzelf ten doel heeft gesteld in de bijdrage aan de terugdringing van de CO2-uitstoot."Volgens Looij zijn omwonenden vaak bang voor lawaai en slagschaduw. Metingen door WEOM gedurende drie dagen en nachten bij de dichtstbijzijnde woning aan de Kievitstraat hebben volgens haar uitgewezen dat deze locatie ideaal is. Omdat het geluid van de generator en de wieken wegvalt tegen de herrie die van de snelweg A12 komt.Een power point-presentatie met foto's waarin windturbines er digitaal waren ingemonteerd, overtuigde de raadsleden niet."Hoe is het mogelijk dat we op uw foto's nergens de AVR zien terwijl de vuilverbrander bijna overal in Zevenaar en Duiven is te zien?", wilde PvdA'er Stef Bijl weten. Hij kreeg bijval van Witjes van het CDA. "U moet wel met duidelijke beelden komen, want het is zo zeker als wat dat de windmolens straks wel te zien zijn vanaf de Doesburgseweg." Looij zegde hierop toe met betere foto's te komen. Toon Albers van Pak Aan heeft zijn twijfels bij het onderzoek dat uitwijst dat de flora en fauna geen hinder ondervindt van de windturbines. Hij meent uit een twee jaar oud rapport juist te vernemen dat dit gebied geen enkele verstoring kan verdragen.

2 Comments:

At 10:26 AM, Anne said...

Het lijkt erop dat de heer Wiltjes voorkennis heeft gehad van het CDA rapport, waarin de partij de deur naar kernenergie weer open zet. Ik wil je dus wel in overweging nemen kijk verder dan lokale overwegingen ten aanzien van deze windmolens.

 
At 11:33 PM, Anonymous said...

Windenergie totaal overbodig.

Onderstaande bericht komt van de website van Electrabel, eigenaar van de Centrale Harculo in Zwolle.
Centrale Harculo gebruikte in 2003 ruim 160 miljoen m3 aardgas. De centrale produceerde daarmee 569 GWh elektriciteit. Harculo produceerde in 2003 3,5 GWh Groene Elektriciteit ® uit biologische oliën.
Deze groene stroom geproduceerd, als bijproduct, in een kleine electriciteitscentrale van 350 Mw, levert per jaar evenveel groene stroom als 1770 windmolens van 2 Mw. Uit deze rekensom blijkt ook hoe slecht het rendement van een windmolens is. Tevens is het zo, dat Harculo niet volledig belast wordt. Een aantal draaiuren meer per jaar en de totale opwekking van toekomstige windmolens, wordt door deze centrale ruim overschreden. Wanneer worden de politici wakker en gooien ze niet de euro's over de balk en verpesten ze niet ons landschap.

 

Post a Comment

<< Home