donderdag, januari 05, 2006

Jonkheer wordt mogelijk gecompenseerd

(Uit de Gelderlander van 5 januari 2006)
Hoe komt het dat de gemeenteraad niet op de hoogte is van de eigendommen van jonkheer Van Nispen van Sevenaer in Zevenaar - Oost? „Ik vrees dat de gemeenteraad helemaal niet is geïnformeerd door het vorige college van burgemeester en wethouders“, zegt de jonkheer. „Anders valt de foutieve informatie in het gemeentelijke plan niet te verklaren.“.
De jonkheer en zijn rentmeester hebben een dikke ordner vol gemeentelijke brieven en kadastrale kaarten die aantonen dat de afspraken zijn gemaakt, zoals zij zeggen.

„We staan oersterk“, vindt Van Nispen. „Alleen worden we continu door de gemeente in de mangel genomen. Naast de papieren die aantonen dat het onze gronden zijn, ligt daar ook nog het compromis uit 1974 tussen de gemeenten Zevenaar en Didam, het Industrieschap, de provincie, het rijk en Huys Sevenaer.
„Wij hebben destijds terreinen afgestaan waar de Ringbaan Oost op is aangelegd en waar industrieterrein Hengelder I en de woonwijk De Horst op zijn gebouwd. Als tegenprestatie zou de rest van het landgoed beschermd zijn én zou de oostkant van de spoorlijn Arnhem-Winterswijk alleen bebouwd mogen worden voor agrarische doeleinden.“
Een woordvoerder van de gemeente Zevenaar laat desgevraagd weten dat de gemeente zich niet zal onttrekken aan afspraken en verplichtingen uit het verleden. „Er wordt nu een praatstuk opgesteld waarmee het college naar de jonkheer gaat en de inzet is een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Wij zullen kijken of we en wat we er als compensatie tegenover kunnen stellen.“
Wethouder Anja van Norel van Ruimtelijke Ordening wil zich over deze kwestie eerst uitvoerig laten informeren. Dit omdat het om afspraken gaat die ‘voor haar tijd’ met jonkheer Van Nispen van Sevenaer zijn gemaakt.
„Van het in de mangel nemen is absoluut geen sprake. De jonkheer wordt op dezelfde wijze behandeld als alle andere eigenaren en gebruikers van het plangebied. Er wordt zorgvuldig gewerkt aan een voor beide partijen passend voorstel.“

Zoals ik al eerder zei; "Ik ga er van uit dat de gemeente (projectleiding Groot Holthuizen) en de jonkheer Van Nispen van Sevenaer er uit komen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home