dinsdag, januari 03, 2006

WMO

In veel gemeenten maken partijgenoten zich (terecht) zorgen over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gerdi Verbeet heeft daarom de stand van zaken en het standpunt van de PvdA-fractie op papier gezet. Daaraan toegevoegd zijn enkele punten die u kunt gebruiken in uw communicatie met de kiezers.

Stand van zaken
Op 23 januari 2006 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in de Tweede Kamer behandeld in een zogenaamd Wetgevingsoverleg. Diezelfde week volgt de plenaire afronding en de eerste dinsdag erop wordt er over gestemd.

Wat is de WMO?
In de WMO gaan de WVG en de Welzijnswet en delen van de AWBZ op. Vanaf 1 januari 2007 gaat het uitsluitend om de huishoudelijke hulp, in een latere fase zou ook de persoonlijke en ondersteunende begeleiding onder de WMO kunnen vallen. Daarvoor is opnieuw een Kameruitspraak vereist. Er is veel zorg over de WMO. Mensen met beperkingen als gevolg van handicap of leeftijd maken zich zorgen over de verzekerde rechten die ze verliezen. Wethouders en raadsleden weten niet of er wel voldoende geld en bevoegdheden naar de gemeenten komen. Veel kritiek is er op de overspannen verwachtingen ten aanzien van de grotere inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Nu al wordt vaak roofbouw gepleegd op de mantelzorg. Er valt veel te verbeteren in de ondersteuning van de mantelzorg en het meer inzetten van vrijwilligers. Maar dat kost de eerste jaren meer dan het oplevert. Het kabinet rekent zich rijk.

Standpunt fractie: WMO, Nee tenzij
Voor de Tweede-Kamerfractie van de PvdA staat centraal of burgers er écht op vooruit gaan met de WMO. De PvdA vraagt zich af of de condities voldoende vertrouwen geven. Zijn de financiën, bevoegdheden goed geregeld en is er genoeg tijd voor de invoering? Invoering van de WMO kan dus zeker niet per 1 juli 2006. Onze partij vindt dat diensten zo dicht mogelijk bij de burger georganiseerd en geregeld moeten worden. Dat staat in ons beginselprogramma en ook in het rapport van de Commissie De Waal. Mensen met beperkingen door leeftijd of handicap, maar ook mensen met jonge kinderen hebben goede en betaalbare service en diensten dicht in de buurt nodig. Op dit moment is het aanbod van samenhangende diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg versnipperd en niet altijd toegankelijk. Dat belemmert mensen om echt goed mee te kunnen doen. Eén goed toegankelijk loket is cruciaal.. De PvdA-fractie is er niet van overtuigd dat dit wetsvoorstel het juiste antwoord biedt. Natuurlijk gaan we proberen de wet te wijzigen, maar wij zeggen steeds: WMO, nee tenzij…

Communicatie over de WMO met kiezers.

  • De PvdA-wethouders willen graag dat diensten zo dicht mogelijk bij burgers georganiseerd en uitgevoerd worden, maar alleen als mensen er daadwerkelijk op vooruitgaan. Zij willen niet het vuile (lees: bezuinigingswerk) van het kabinet opknappen. Onze wethouders en raadsleden staan dus aan de kant van mensen.
  • Huishoudelijke hulp is vaak de beste en goedkoopste manier om mensen zelfstandig thuis te laten wonen.
  • De PvdA wil dat iedereen meedoet! Goed vervoer en goede begeleiding maken het mogelijk dat mensen blijven meedoen en niet vereenzamen.
  • Goede opvang voor dak- en thuislozen; goed club- en buurthuiswerk en opvoedingsondersteuning zijn al de corebusiness voor de lokale PvdA.
  • Het kabinet Balkenende kiest voor armenzorg en wil welzijn overlaten aan mantelzorgers en vrijwilligers. De PvdA is trots en dankbaar dat zowel vrijwilligers als mantelzorgers zich willen inzetten, maar wij willen geen roofbouw plegen op hun bereidheid anderen te helpen en zeker niet dat dit ten koste gaat van hun eigen loopbaan. De deelname van mantelzorger, vaak vrouwen, op de arbeidsmarkt staat voorop.

2 Comments:

At 8:59 PM, Anonymous said...

Stef,

Wel raar dat Tonny Gevers dan namens de Zevenaarse PvdA dit in de commissie Samenleving dit hééél anders verwoordde..

Maar misschien zijn er nu nieuwe inzichten, die er een maand geleden tijdens de WMO-discussie nog niet waren.

Anyway,
Vergeet dit stuk niet te vertalen naar de afmetingen van Zevenaar.

Wij zijn niet Amsterdam of Rotterdam, waar een een gemiddelde wijk vele malen groter is - in afmeting en aan inwoners - dan heel Zevenaar. Veel beleid wordt gemaakt vanuit de gedachte van een grote stad en dat is Zevenaar niet.

Je moet dan ook beleidsbegrippen als 'wijken' en 'wijkcentra' wel in het juiste perspectief zien, en vertalen naar de Zevenaarse omvang.

Ik zie dan ook liever een of twee centra met goede voorzieningen dan 12 kleintjes die eigenlijk niets te bieden hebben. Nogmaals, kijk naar de Zevenaarse schaal.

Daarnaast, al zou je in iedere wijk een centrum opzetten, dan is dat voor de meeste zorgbehoevenden nog te ver lopen. Want dat kunnen ze meestal niet of slecht, en dat is 300 meter nog te ver.

De VVD heeft in de commissie gepleit voor een zorgloket in het gemeentehuis en voor hen die daar niet kunnen komen, daar komt een ambtenaar op bezoek, die alles regelt.

Loket lokaties bij instellingen is eigenlijk onbegonnen werk, omdat daar altijd een bepaalde groep zich niet welkom zal voelen.

Groeten,

Renee Teunissen
VVD commissielid Samenleving.

http://reneeteunissen.nl/

 
At 7:32 PM, Stef Bijl said...

Beste Renee,

ik geloof dat je de toon van het stuk uit de Tweede Kamer verkeerd oppakt. Het sluit juist goed aan bij de poging van de PvdA-Zevenaar om de WMO een sociaal-democratisch sausje te geven. Ik citeer een stuk uit de commissie zoals Tonnie Gevers;
"Tijdens het lezen van stukken over de WMO ontsprong de gedachte, dat het ook anders, socialer, kan. De WMO is een wet die wonen, welzijn en zorg met elkaar verbindt: het bevorderen van de sociale samenhang, het ondersteunen van mantelzorgers en het verlenen van diensten aan mensen met beperkingen. Dat kan deels door vrijwillige wijkzorgteams op te richten die met de leefbaarheid in hun buurt bezig zijn, zoals de basisgedachte van de wet is.

Maar waarom versterk je die teams niet met een betaalde ‘woonzorgbrigade’?

In de PvdA-visie zou een wijkzorgteam er als volgt uit kunnen zien:
- Laag 1 de vrijwilligers die de wijk leefbaar houden
- Laag 2 de klussendienst die tegen betaling kleine klussen verricht
- Laag 3 de woonzorgbrigade van mensen die betaald werk verrichten.

Voor zo’n woonzorgbrigade komen mensen in aanmerking die laaggeschoold zijn en/of weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. We denken daarbij aan alfahulpen die ontslagen zijn, mensen in de bijstand, herintredende huisvrouwen, 50+-ers zonder werk.
Een vorm van gesubsidieerde arbeid met geld uit het WMO-budget!"

 

Post a Comment

<< Home