maandag, december 19, 2005

Veiligheid fietsers

In de raad van november heeft de PvdA een amendement ingediend om de veiligheid van fietsers op het kruispunt Doersburgseweg / ’t Hekke te garanderen. Dit kruispunt wordt voorzien van verkeerslichten. Rechtsafslaand verkeer komt daar in conflict met rechtdoorgaande fietsers. Wij waren bang dat door dit conflict te accepteren de veiligheid in het geding was. Hiervoor kregen we een brede steun in de raad.
Echter bij de uitwerking kwamen problemen in de uitvoering van dit standpunt.
In een speciaal belegde bijeenkomst tussen ambtenaar en raadscommissieleden zijn ons (nieuwe) gegevens aangereikt waaruit blijkt dat het accepteren van het conflict op dit specifieke kruispunt niet leidt tot een onveiligere situatie.
De wachttijd bij een conflictvrije situatie zal zo hoog oplopen (120 sec.) dat fietsers geneigd zijn om door rood licht te rijden en daarmee meer ongelukken veroorzaken. (uit landelijke onderzoeken op soortgelijke kruisingen is dit gebleken)
Daarnaast lopen we het risico dat de doorstroming naar de A-12 vanaf de Ringweg stokt bij dit kruispunt als we de fietser minder wachttijd geven. Hierdoor loopt het totale plan van Bereikbaar KAN (en dus ook Zevenaar) gevaar.
Er zullen extra maatregelen worden genomen om de fietser voorsprong te geven bij het oversteken en de automobilist te waarschuwen voor de situatie (knipperlicht, haaientanden en evt. gekleurd fietspad).Dit alles heeft voor het merendeel van de PvdA-fractie geleid tot een heroverweging van het amendement en dus in te stemmen met het hernieuwde voorstel van het College van B & W.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home