maandag, januari 09, 2006

Zandwinfonds: niet met twee potjes werken

(Uit de Gelderlander van 9 januari 2006)
Wethouder Wim Bless wil in Zevenaar niet langer twee geldpotjes hanteren. „ De opbrengst van het zandwinfonds moet naar de algemene reserves gaan.”
De komende twee jaar is 1,2 mil-joen euro te verwachten aan opbrengsten uit het zogeheten ‘ zandwinfonds’. Dit is geld dat de Recreatie Gemeenschap Veluwe Holding aan de gemeenschap afdraagt ter compensatie van de overlast van de zandafgravingen rond het meer Rhederlaag in Giesbeek. De voormalige gemeenteraad van Angerlo heeft al bepaald waar dit geld aan wordt besteed. Zo is onder meer besloten dat van deze opbrengsten de reconstructie van woonstraten in Giesbeek wordt betaald, dat er 50.000 euro wordt bijgedragen aan de restauratie van de Sint Martinuskerk en dat voetbalvereniging Angerlo Vooruit 80.000 euro krijgt voor een derde veld. Wethouder Bless wil nu dat er één prioriteitenlijst komt. En dat de gemeenteraad frank en vrij kan afwegen wat het dringendst is: een bijdrage in de aanlegsteiger van binnenschippers in Giesbeek of het tekort bijpassen in de begroting van de peuterspeelzalen in Zevenaar. Is de wethouder niet bang dat de inwoners van het voormalige Angerlo zich bekocht voelen? Nu hun een speciaal potje van ruim een miljoen voor Angerlose doelen wordt ontnomen? „ Ik verwacht dat de gemeenteraad naar de geest van de vroegere raad van Angerlo handelt”, antwoordt Bless. „ Van elke aanvraag wil ik een stevige onderbouwing zien. Zou het zo zijn dat wordt voorgesteld de complete opbrengst van het zandwinfonds aan de parkeergarage op het Masiusplein te besteden, dan zou ik me er hevig tegen verzetten, Ik verwacht van de Angerloërs dat ze gezond sceptisch, maar ook realistisch zijn.”

De wethouder slaat de spijker precies op z'n kop.
Zonder de besluiten van de vorige raad van Angerlo te niet te willen doen zou het zo moeten zijn dat de huidige raad(met veel oud Angerlose raadleden) een integrale afweging moet kunnen maken over de uitgaven die ze wil doen. Zeker wanneer dat in meerjaren perspectief is.
Een stevige onderbouw is dan de grond waarop wordt besloten. Of dit bij alle aangegeven onderdelen t.a.v. de bestemmingen bij het zandwinfonds zo is, is voor mij de vraag!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home