MMS Friends

donderdag, januari 26, 2006

Welgeteld één PvdA’er stapt in het busje

foto : Henk Rodrigo

(Uit de Gelderlander van 26 januari)
Taxichauffeur John Meelker had gisteravond de primeur. Hij reed de allereerste rit langs de dorpen Angerlo, Giesbeek en Lathum om passagiers naar Zevenaar te vervoeren. De belangstelling was nihil.
ANGERLO Zijn dat de eerste passagiers? Drie vrouwen wandelen naar dorpshuis De Meent in Angerlo. Gisteren was dat de eerste opstapplaats van de speciale pendeldienst tussen de Angerlose dorpen en Zevenaar.
Taxibedrijf Westermann heeft voor deze allereerste keer twee busjes ingezet. Inwoners van de voormalige gemeente Angerlo, die eerder hun oude, vertrouwde gemeentehuis dicht zagen gaan, kunnen voorlopig bij wijze van proef met het openbaar vervoer naar Zevenaar. Op woensdagavond, als het gemeentehuis open is, en op vrijdagochtend, voor de warenmarkt. Bij voldoende belangstelling komt er per 1 april een vaste dienst.
John Meelker vindt het even na zessen tijd om bij De Meent te vertrekken. Hij start zijn busje, waar acht passagiers in kunnen. Zijn collega volgt zijn voorbeeld. Passagiers hebben zich in Angerlo nog niet gemeld, buiten verkeerswethouder Gerard Nijland, de gemeentevoorlichtster en de media om. „Het moet net zo gaan als bij de trein: weg is weg“, vindt de chauffeur.
Meelker weet zo ongeveer waar de volgende halte in Giesbeek is, maar heeft geen navigatiesysteem in zijn bus. „Ik heb deze jongen“, zo wijst hij naar Het Stratenboek van Gelderland. „Daarmee kom ik overal. Zelfs in de kleinste plaatsjes, zoals Spiek.
Het regent zachtjes, de Rivierweg lijkt wel uitgestorven. Toch haalt Meelker zijn voet van het gaspedaal . „Op de heenweg zag ik het al flitsen“, verklaart hij. Kijk, die groene auto. Daarin zitten ze de snelheid te meten. En aan een bon heb ik geen behoefte. Die wordt bij ons van het salaris afgetrokken.
Via een klein omweggetje komt de bus bij kulturhus De Brede Blik in Giesbeek. Slechts één belangstellende staat bij deze volgende halte. Het is PvdA-raadslid Stef Bijl, die naar de gemeenteraadsvergadering wil. „Hoe ik na de raadsvergadering thuiskom? Wethouder Nijland heeft beloofd me thuis te brengen.
Giesbekenaar Bijl koerst de chauffeur naar de laatste opstapplaats: het Gebouw in Lathum. Een groepje kinderen speelt op straat. „Nee, wij hoeven niet naar Zevenaar.“ Waar zijn Gerrit Groenewoud dan en Kees van Velzen, de twee raadsleden die in Lathum wonen. „Dat busje gaat wel heen, maar niet meer terug“, verklaart Groenewoud later desgevraagd

0 Comments:

Post a Comment

<< Home