Weblog Stef Bijl
Beschouwingen 2008

De meerjarenbegroting van de gemeente Zevenaar tot 2012 ligt deze middag voor.
De afgelopen jaren hebben we constant gesleuteld aan de vorm van de begroting. Van vooral veel cijfers naar een vorm waarin we de doelstellingen en effecten meer inhoud konden geven, kaderstellend vanuit een goede informatiepositie. Ook dit jaar zijn we er in geslaagd weer een stap te zetten naar zo’n begroting.
De PvdA-fractie wil dan ook alle medewerkers die hebben meegewerkt aan het tot stand brengen van deze begroting danken voor hun inzet en het uiteindelijk resultaat.
Wij zijn, gezien de omstandigheden waar we mee te maken hebben, ingenomen met de voorliggende begroting. Hij is voor het jaar 2009 en 2012 sluitend en vertoont in de tussenliggende periode slechts een bescheiden tekort. Daarin wordt terdege de invloed onderkend van min of meer incidentele meevallers zoals de recent toegenomen rijksbijdrage. Op langere termijn bezien , is gezien de economische voortekenen én de grote invloed van slecht voorspelbare externe factoren, voorzichtigheid geboden. 

Hiermee rekening houdend constateren wij wel dat de gemeente met de riemen die we voor de komende perioden toegemeten hebben,  de goede kant aan het uitroeien is.
Waar wij vooral tevreden over zijn is dat er een sociaal gezicht uit blijkt. Op de programma’s die van de PvdA bijzondere aandacht krijgen wordt het voorgestane beleid minimaal gehandhaafd en vaak versterkt. In het programma Werk en inkomen, Zorg en welzijn en Kunst en cultuur worden voorstellen gedaan om de zwakste en kwetsbaarste in de samenleving te ondersteunen of tegemoet te komen.
Juist in deze tijd waarin de kredietcrisis onzekerheid zaait bij de bevolking is het van belang dat men kan vertrouwen op een lokale overheid die doet wat hij zegt. Linkse deugden als solidariteit,  matiging, compassie met de minder bedeelden (inclusief allochtonen) en respect voor het milieu zijn terug te vinden. Dit is een goed tegenwicht binnen een samenleving waarin geld en commercie een te grote rol spelen. Het heilig verklaren van bedrijfsleven en marktwerking heeft geleid tot een erosie van de publieke sector. Verzelfstandigde publieke instellingen zijn bedrijfje gaan spelen en daarmee op afstand gekomen van de mensen waar ze voor bedoeld zijn. Gelukkig zien we een kentering in dit denken, mede ingegeven door die zelfde kredietcrisis.

Polarisatie in de samenleving staat lijnrecht tegenover de saamhorigheid tussen bevolkingsgroepen, waaronder ook minderheden, die in diezelfde samenleving  naast elkaar moeten leven. Het is dan ook van het grootste belang dat de gemeente in gesprek blijft met de bevolking. Dit is en blijft een moeilijk proces voor de gemeente Zevenaar. Er zijn een aantal goede aanzetten gedaan om de klantvriendelijkheid te verbeteren. Deze zijn echter alleen gericht op de individuele vraag. De contacten met groepen uit de bevolking die voor belangen staan levert  regelmatig  miscommunicatie op. Oprechte interesse en het daarbij horende serieus nemen zijn sleutelbegrippen die, mits consequent toegepast tot verbetering kunnen leiden.

De PvdA vindt dat de buurtbemiddeling een prima initiatief is voor onze stad. De leefbaarheid van de buurten wordt daardoor vergroot.
Een weeffoutje dat door het college gemaakt wordt is het parkeren van toekomstgerichte wijkvisies. Door het opzetten van een groots  nieuwbouwplan is het te verwachten dat er significante verschuivingen gaan plaats vinden in de wijken van Zevenaar. Tijdig bijsturen op basis van onderzoek biedt  kansen die kunnen worden benut om verloedering daar tegen te gaan. Maar ook het ontwikkelen van een duurzame sociale samenhang in de nieuwbouwwijken is daar een onderdeel van.

Integreren  van bevolkingsgroepen is een belangrijke taak. SMBZ verricht daar in de gemeente Zevenaar goed werk. Zeer veel vrijwilligers zetten zich elke dag  weer in om andere te helpen. De PvdA wil graag dat deze organisatie kan blijven voortbestaan, ook al verdwijnt een groot deel van het rijksbudget Hun bereidheid om mee te willen denken en werken aan een brede welzijn instelling is positief. Dit biedt voor instellingen rondom welzijn vele mogelijkheden om hun takenpakket op elkaar af te stemmen en waar mogelijk uit te breiden. Wij vragen het college dan ook om dit proces om te komen tot zo’n brede welzijnsinstelling op te pakken en zo snel mogelijk in 2009 te komen met voorstellen hieromtrent.

Ook de jeugd behoeft de nodige aandacht. Het is immers de toekomst waarover je praat. Zorgen voor een goede speelplek in de vorm van bv een speelbos en  voorlichting over het gebruik cq misbruik van alcohol zijn goede initiatieven.

Veel is er al gezegd over de personele bezetting van het ambtelijke apparaat. Al dan niet te veel inhuur, zitten de juiste mensen op de juiste plek? Naast een gezonde balans van eigen en tijdelijk personeel voor specifieke deskundige taken zien wij veel in samenwerken met onze naastliggende gemeenten. Nieuwe initiatieven op dit terein zullen op warme belangstelling van onze fractie kunnen rekenen.

Voor de PvdA is het verheugend te constateren dat de keuze voor de verbouw van het gemeentehuis gevallen is zoals die is gevallen. Alle ambtenaren hebben recht op een ARBO-waardige werkplek. Daarnaast hebben de inwoners van Zevenaar recht op een gemeentehuis dat is voorbereid op de toekomst. Openstaan voor maatschappelijke ontwikkelingen is een manier van denken waarbij je niet vervreemd van de samenleving. Het kost op korte termijn veel geld maar levert op de langere termijn een hoop op. Natuurlijk kun je daarin je ambitieniveau nog hoger leggen. Wij zijn van mening dat het evenwicht dat gevonden is tussen de ambitie en de kosten een juiste is in de huidige  financiële situatie van de gemeente Zevenaar.
Want laten we reëel wezen. Ondanks de redelijk rooskleurige begroting zijn er een flink aantal risico’s die aan de horizon opdoemen.
Het bouwen van een groot aantal dure gebouwen brengt risico’s met zich mee. Het gemeentehuis en de brede school in Groot-Holthuizen zitten in de begroting. Waar nog geen volledige dekking voor is gevonden zijn het Kultuurhuus in Babberich en de VMBO-school op Groot-Holthuizen.
Daarnaast brengt de kredietcrisis  wantrouwen in de onroerend goed markt. Een ongewenste maar daarom niet minder reële omstandigheid die invloed kán hebben op de ontwikkeling van Groot-Holthuizen en 7Poort. Een stagnerende woningmarkt heeft tot gevolg dat de snelheid uit het plan dreigt te raken. Hierdoor zou de benodigde financiële ruimte kunnen verdwijnen die we nodig hebben om de eerder genoemde grote investeringen te kunnen doen.  
Het niet kunnen realiseren van nieuwbouw voor de VMBO-school kan tevens grote consequenties hebben voor de realisatie van een station in Zevenaar-Oost. Halen we dan de norm van in- en uitstappen nog wel om tot realisering te komen van zo’n station. Zonder station zou de aantrekkelijkheid van het plan slinken. Doorredenerend komen we in een negatieve spiraal waarbij grootschalige nieuwbouw niet alleen geen bijdrage meer  levert  aan het instandhouden van het totale voorzieningen niveau van Zevenaar maar daar juist een een gevaar voor gaat vormen. En dat was toch niet het uitgangspunt bij het bedenken van deze plannen. We dringen er daarom met nadruk bij het college op aan de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de woningmarkt nauwlettend te volgen en de Raad frequent te informeren over de ontwikkelingen zodat bijsturingen in de stategische keuzes tijdig plaats kunnen vinden.

Voorzitter, u ziet een, natuurlijk naar omstandigheden, tevreden fractie van de PvdA voor zich, maar ook eentje die zich opmaakt om als het nodig is te matigen in grootschalige uitgaven. juist om datgene te behouden  wat we nodig vinden binnen een sociaal en leefbaar Zevenaar, nu en ook op de lange termijn.
Stef | 28-10-2008 22:46 | Link

   

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.1 Japan License.

 



Deze weblog is powered by Argeweb

 

Reacties
» Replica Horloges: Alle vreugde va...
» m3i zero: Zevenaar dan d...
» mighty student: Deze variant is...
» Jan Horsman: Oplossing gelui...
» Cor Lentjes: Diegenen die be...