Weblog Stef Bijl
Liemerse PvdA-fracties zoeken samenwerking

In het zomerreces hebben de PvdA-fracties uit de Liemers(incl. Doesburg) een bijeenkomst gehad waarin gesproken is over de samenwerking van de Liemerse gemeenten. We hebben met elkaar afgesproken nog intensiever samen te gaan werken. De fracties zullen daarom een aantal keren per jaar bij elkaar komen.

De PvdA constateert dat uit het oogpunt van schaalgrootte en efficiencyoverwegingen, in toenemende mate taken van de gemeenten in samenwerking met buurgemeenten worden uitgevoerd. De voorbeelden zijn legio, de sociale werkvoorziening Presikhaaf, het recreatiegemeenschap Veluwe, het Recreatieschap Achterhoek Liemers en de recent nog inniger vorm gegeven samenwerking op gebied van inkoop, ICT en regionale sociale dienst binnen de Liemers. Om er maar een paar te noemen. De voordelen zijn natuurlijk duidelijk. Als PvdA staan we uiteraard in beginsel positief tegenover elke vorm van samenwerking die ten goede komt aan de burgers van de regio.

Maar ook over zaken als bedrijventerreinen, woningbouwlocaties (en aantallen woningen), schoolvoorzieningen, recreatie, openbaar vervoer etc. willen we meer met elkaar in overleg.

Samenwerking gaat echter ook vaak in meer of mindere mate gepaard met afnemende autonomie en daarmee directe democratische controle vanuit de raad op de taakuitvoering. En vooral rond die toename van taken waar we als raad op afstand komen begint het bij velen van ons wel wat te kriebelen. De zorg heeft te maken met de toename van lagen tussen raad en uitvoering en de daarmee samenhangende vermindering van democratische controle. Rond de samenwerking met de R(egionale)S(ociale)D(ienst), inkoop en de ICT voelen we al aan dat de Raad wat beleid en controle betreft verder op afstand komt door de nieuw gevormde intergemeentelijke organisatievorm die er bij komt. Ook de invloed op de organisatiekosten baart ons als raadsleden zorgen. Vooral uitvoerende taken lenen zich vaak goed voor Gemeente overstijgende samenwerking en daar zijn voor de burger dan ook voordelen te behalen. Mits de organisatiekosten maar inzichtelijk, beïnvloedbaar en goed beheerst worden.

De zeggenschap en daarmee de bestuurskracht van de diverse gemeenteraden staat op het spel. De diverse fracties hebben er dan ook alle belang bij om ook goed met elkaar samen te werken en op te trekken. Het tegen elkaar uitspelen van de gemeenteraden ligt immers wel op de loer. Dit vraagt vanuit de politiek om een visie op de beleidsvormende en controlerende taak van de gemeenteraden. Om dit goed te kunnen afwegen op plaatselijk niveau is kennis van standpunten en afstemming met buurgemeenten noodzakelijk.

Van regio overstijgend samenwerkende fracties mogen onze inwoners dan ook een gemeenschappelijke visie op die samenwerking verwachten. Daar liggen dan ook de voordelen van landelijk georganiseerde partijen ten opzichte van de momenteel ozo populaire lokale partijen.

De belangen van alle burgers in de gehele Liemers moeten voorop blijven staan.

Of deze toenemende vormen van samenwerking in een fusie van de gemeenten moeten eindigen is voor de PvdA nog maar zeer de vraag. We sluiten het op termijn in ieder geval niet uit. 

Stef | 24-09-2010 17:20 | Link

   

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.1 Japan License.

 



Deze weblog is powered by Argeweb

 

Reacties
» Replica Horloges: Alle vreugde va...
» m3i zero: Zevenaar dan d...
» mighty student: Deze variant is...
» Jan Horsman: Oplossing gelui...
» Cor Lentjes: Diegenen die be...