dinsdag, juli 19, 2005

Dorpsraad wil Ooy vrijwaren

(Uit de Gelderlander van 19 juli 2005)
OOY - De Dorpsraad Ooy wil het buurtschap vrijwaren van grootschalige woningbouw en lintbebouwing. De dorpsraad vreest dat met de verruiming ten aanzien van woningbouw voor de landelijke weg Heilige Huisjes een trend wordt ingezet die straks niet meer is tegen te houden. "Waar is de grens?", waarschuwt voorzitter Joop Bolder van de Dorpsraad Ooy.
Volgens Bolder is met de oude gemeenteraad van Zevenaar afgesproken dat de nieuwe woonwijk van tweehonderd huizen het laatste grote project in Ooy zou zijn. "En daar houden we ook de nieuwe gemeenteraad aan", zegt hij. "Als dorpsraad zijn we tegen grote nieuwbouwplannen. Maar we gaan niet op onze achterste benen staan bij de persoonlijke wensen van mensen. "Dat er bij de voormalige kolenhandel Staring wat bij wordt gebouwd, is begrijpelijk. Zo zijn er wel meer plekken waar extra kavels kunnen komen die ook nog eens het aanzien van de weg verfraaien. Anders ligt het met de Zuiderlaan. Het deel tussen de Heilige Huisjes en de Oud-Zevenaarseweg willen wij open houden."Tegenover het plan van de stichting Wonen Op Eigen Locatie (WOEL) om zeven rijtjeshuizen op het terrein van de voormalige eierveiling aan de Heilige Huisjes te bouwen, staat de dorpsraad gematigd positief. "Wonen Op Eigen Locatie, dat betekent wel dat dit plan voor de Ooyse starters moet zijn en niet voor die uit Babberich en Tolkamer. Want de Heilige Huisjes is zo Ooys als wat. We zouden het als dorpsraad wel op prijs stellen als de Stichting WOEL contact met ons opneemt om eens over het plan te praten."


Er zijn twee dingen waarop ik wil reageren. Ten eerste de angst die er blijkbaar nog leeft bij de dorpsraad Ooy dat de gemeente Ooy vol wil bouwen. Toen ik in de gemeenteraad kwam was mij direct duidelijk dat bouwen in Ooy voor Zevenaar had afgedaan na de discussie over de uitbreidingsplannen en het daaraan ten grondslag liggende ruimtelijk beleidsplan. Daarin is duidelijk aan gegeven dat het vol bouwen van Ooy géén optie is die wordt gevolgd. De dorpsraad mag mij daaraan houden!
De aanpassing van de visie bij de Heilige Huisjes heeft alles te maken met het mogelijk maken van persoonlijke woonwensen van bewoners van dat gebied, wel zodanig dat het past in het totaal beeld en toekomst gericht. Dus duidelijkheid over wat wel kan en wat niet.
Het amendement van Lokaal Belang en PvdA om starters de mogelijkheid te geven op het terrein van de voormalige eierveiling was en is bedoeld voor alle starters in de gemeente Zevenaar. Een optie die de dorpsraad nu neerlegt dat alleen Ooyse starters daar terecht mogen komen is onbespreekbaar en mijn inziens zelfs verwerpelijk. Het druist tegen elk gelijkheidsbeginsel in die de PvdA als uitgangspunt hanteert bij haar werk in de gemeenteraad.

1 Comments:

At 9:19 PM, Anonymous said...

Stef, je hebt gelijk hoor. Het bestuit mbt Ooy moet je respecteren.

Al zie ik in Ooy best mogelijkheden om op zeer beperke schaal - laat dat vooropstaan - te bouwen voor starters. Ook het CDA heeft daar in de vorige periode voor gepleit.

Of de lokatie van de eierveiling daar nu de beste plek voor is, daar kun je best over van mening verschillen. Uitsluiten wil ik zeere zeker niet, maar of je dat nu perse daar moet willen, dat vraag ik me af.

Overigens als ik de reactie van dhr. Bolder lees dan krijg ik toch weer een raar gevoel, dat er alleen bouwen voor de eigen bevolking bespreekbaar is. En dat is jammer en niet kunnen.

Net alsof er geen Ooyse jeugd in de afgelopen jaren in Zevenaar, Oud-Zevenaar of Babberich is gaan wonen.

Gelukkig verschillen we hierin niet van mening, met andere woorden het is bouwen voor iedereen of helemaal niet bouwen.

Maar misschien wil de familie Staring wel een geste doen door (een deel van) de grond - verkregen via het raadsvoorstel - beschikbaar te stellen aan WOEL.

Groeten,
Renee Teunissen.

http://reneeteunissen.nl/

 

Post a Comment

<< Home