dinsdag, juli 05, 2005

Ten onder aan regels (NME)

De laatste tijd krijg ik een aantal signalen dat er dingen gebeuren die we niet willen maar door de regels (of het hanteren daarvan) worden opgedrongen.
Woensdag in de raad van Zevenaar is een agenda punt over de bieb in Giesbeek die mee moet met de Regiobieb de Liemers en daardoor dreigt te verdwijnen of onbetaalbaar wordt voor de inwoners van Giesbeek.
Een ander voorbeeld is het volgende bericht over de NME uit de Gelderlander van dinsdag 5 juli.

Duiven laat natuuronderwijs vallen
Door onze verslaggever
DUIVEN - Vanaf komend schooljaar draagt de gemeente Duiven geen cent meer bij aan het NME-onderwijs voor de basisscholen. Dat is het gevolg van het feit dat de gemeenteraad het gisteravond niet eens kon worden over de bezuinigingsvoorstellen van het college over het NME. Uit kostenoverwegingen besloot de gemeenteraad vorig jaar om alleen nog geld uit te geven voor zogeheten kerntaken van de gemeente.
Het subsidiëren van het Zevenaarse NME (natuur- en milieu-educatie), dat lessen verzorgt voor de basisscholen, werd niet als kerntaak beschouwd. Niettemin ging het een meerderheid van de raad te ver om de 30.000 euro tellende subsidie voor professionele lessen van het NME volledig af te schaffen. Het college legde de raad daarom drie bezuinigingsvoorstellen voor, waaruit een keuze kon worden gemaakt. De zes politieke partijen konden het gisteravond echter niet eens worden over de keuze. GemeenteBelangen en Lijst Groessen kozen voor variant drie, waarin de gemeente de NME-lessen nog voor 10.000 euro zou subsidiëren en de scholen zelf 8000 euro moesten bijdragen. CDA, GroenLinks en PvdA vonden dat veel te mager. De VVD stemde tegen alle drie de varianten en koos voor het volledig schrappen van de NME-subsidie. Daarmee staakten de stemmen, tien tegen tien. De reglementen geven aan dat er dan in de volgende vergadercyclus opnieuw gestemd moet worden, maar dat had in deze specifieke kwestie geen zin. Officieel was namelijk al besloten de subsidie te beëindigen, tenzij de raad voor 1 augustus dit jaar anders zou beslissen. Door het staken van de stemmen lukt dat niet meer, waardoor de afschaffing van de NME-subsidie onomkeerbaar werd. De discussie in de Duivense raadszaal over de NME kende daarmee een uiterst verrassende ontknoping. En een voor de Duivense basisscholen zeer teleurstellende, zo constateerde directeur Rob Winters van De Groene Ring: "We staan met lege handen. En dat is des te triester in de wetenschap dat een meerderheid van de raad de NME-lessen wel degelijk in stand wilde houden."


Het is een schande dat we dit in Nederland accepteren!
Ik zou bijna roepen: "Kameraden verenigt u en trek ten strijden tegen dit onrecht!"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home