donderdag, december 01, 2005

Bus Angerlo-Zevenaar gaat rijden

(Uit de Gelderlander van 1 december 2005)
ZEVENAAR - Tussen de voormalige gemeente Angerlo en Zevenaar gaat begin komend jaar een bus rijden. Zevenaar zorgt zelf voor die dienstverlening. Dat zegt wethouder Gerard Nijland.

In de begroting voor de komende jaren heeft Zevenaar 25.000 euro opgenomen om een busvoorziening te ondersteunen. De wethouder is nog aan het kijken of er een contract afgesloten wordt met de Regiotaxi of dat Zevenaar zelf een buurtbus begint. Hij schat de kans dat gekozen wordt voor de Regiotaxi het hoogst in. "Die kan zo beginnen en voor de buurtbus moeten we zelf vrijwilligers zoeken." In eerste instantie zal het gaan om een proef. "Want stel je voor dat niemand in de die bus stapt. Dan heeft het natuurlijk geen nut", aldus Nijland. De Zevenaarse wethouder gaat er voor zorgen dat de eigen bus in ieder geval voor een acceptabele prijs gaat rijden. Gedacht wordt aan twee tot drie euro per rit. "Anders vind ik dat het te duur is voor de gebruikers."De gemeentelijke bus gaat enkele keren per week rijden. Hij verbindt Angerlo, Giesbeek en Lathum (de kernen van de voormalige gemeente Angerlo) met Zevenaar. Halteplaatsen in Zevenaar zijn in ieder geval het ziekenhuis, het gemeentehuis en het nabij het stadshart van de Liemerse centrumgemeente gelegen treinstation.Vanuit de voormalige gemeente Angerlo leeft de wens voor een busverbinding met Zevenaar al lang. Die wens werd versterkt na de fusie tussen beide plaatsen.Nijland vindt het logisch dat er nu een busverbinding komt: "Omdat we hebben besloten de secretarie in Angerlo te sluiten en de mensen voor zaken als een paspoort of rijbewijs voortaan naar het gemeentehuis in Zevenaar moeten."Hoewel Zevenaar zeker voor een bus gaat zorgen, hoopt Nijland dat uiteindelijk Connexxion een dienst op poten zet. Zoals gisteren gemeld wil het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) dat er een lijn komt tussen Doesburg, de voormalige Angerlose kernen, Zevenaar, het industrieterrein Nieuwgraaf in Duiven, Westervoort (waar ook een nieuw treinstation komt) en Arnhem. De komst van die lijn is echter nog niet helemaal zeker.Niet alleen Zevenaar hoopt op die verbinding. Wethouder Albert Deuss van Westervoort is er ook een groot voorstander van. Daarnaast is die nieuwe lijn gunstig voor Duiven. Dit omdat de bus in de route die al wel is uitgestippeld een rondje maakt over industrieterrein Nieuwgraaf. Het is nog niet bekend wanneer het KAN en Connexxion de knoop doorhakken over het idee voor de nieuwe buslijn. Nijland gaat hier in ieder geval niet op wachten. "Als die verbinding er komt zal dat waarschijnlijk zijn als ook het treinstation in Westervoort in gebruik wordt genomen. Dat staat gepland voor eind 2007. Dat duurt voor ons als Zevenaar te lang. Daarom beginnen we in ieder geval zelf komend jaar met een bus tussen de kernen van de oude gemeente Angerlo en Zevenaar."

De ontwikkelingen op het gebied van openbaar vervoers gaan deze dagen snel, lijkt het.Het bericht van gisteren in de krant lijkt mijn meer levensvatbaar dan de mogelijkheid die de gemeente nu aanbied. Al was ik wel voorstander bij de discussie ron de kadernota om vervoer op maat aan te bieden in een proefperiode.Een lijn die meerdere kernen (van Doesburg naar Westervoort via Angerlo, Zevenaar) aandoet en door een vervoersmaatschappij wordt verzorgd geeft meer zekerheid en kost de gemeente waarschijnlijk minder.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home