vrijdag, december 09, 2005

Bio-olie verwarmt Zevenaar-Oost

(Uit de Gelderlander van 9 december 2005)
ZEVENAAR - Bio - olie verwarmt straks de huizen in Zevenaar - Oost. Hiermee wordt de nieuwe woonwijk een toonbeeld van energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid.
Als de gemeenteraad van Zevenaar ermee instemt, stoken de toekomstige bewoners van Zevenaar-Oost op bio-olie. Er komen verwarmingsinstallaties die ieder vierhonderd woningen bedienen. Net als bij stadsverwarming wordt vanuit deze ketelhuizen warm water in een gesloten systeem naar elke woning gepompt.In 2008 wordt begonnen met de bouw van 1500 tot 1700 woningen in het gebied tussen snelweg A12 en de spoorlijnen naar Doetinchem en Duitsland. Er zijn ongeveer vier ketelhuizen nodig waarin bio-olie wordt verbrand om zo het water voor de radiatoren in de huizen te verwarmen. Zevenaar-Oost krijgt geen gasleidingen. Dit betekent dat de mensen op een elektrisch fornuis moeten koken. "De bio-olie kopen we van een nieuwe raffinaderij in Groningen", zegt Bart van de Wouw die speciaal voor Zevenaar-Oost door de gemeente is ingehuurd. "Deze olie wordt uit koolzaad en lijnzaad gewonnen."Het energieverbruik wordt door de rijksoverheid en door Brussel aan banden gelegd, omdat het maar niet wil lukken met de terugdringing van de uitstoot van kooldioxide (C0). En dat broeikasgas is een veroorzaker van het broeikaseffect. Volgens Van de Wouw levert Zevenaar met dit plan een veel grotere bijdrage aan de terugdringing van C0 dan wordt voorgeschreven. "Wij hebben een hoog ambitieniveau met Zevenaar-Oost, dus een tandje hoger qua energieverbruik past bij dit plan."Volgens Van de Wouw zijn de toekomstige bewoners van Zevenaar-Oost 10 tot 15 procent meer kwijt aan installatiekosten voor speciale apparatuur, zoals een zonneboiler, extra gevelisolatie en een apparaat waarmee de warmte van het douchewater wordt teruggewonnen die anders tegelijk met het water wegstroomt in het putje.Deze kosten komen bovenop de gebruikelijke duurzaamheidseisen die aan woningen worden gesteld, zoals zongerichtheid en thermopane. "Je kunt deze investeringen vergelijken met statiegeld. Binnen een paar jaar hebben de bewoners de kosten terugverdiend. Zeker gezien de steeds maar stijgende brandstofprijzen." Is er ook aan waterstof gedacht? "We hebben waterstof vanwege het experimentele karakter niet bekeken. Wat precies de milieuwinst van bio-olie in Zevenaar-Oost wordt, weten we nog niet. We gaan pas engineeren als de gemeenteraad hiermee verder wil." Voor bio-odeurtjes hoeven de bewoners niet te vrezen. "Geen enkel luchtje komt bij de mensen binnen."Van de Wouw ziet de koolzaadvelden rondom Zevenaar-Oost al voor zich. Uitbundig bloeiende velden die de grondstof leveren voor de bio-olie. "Van die mooie, gele bloemen net als in Frankrijk. Ik ga er tenminste vanuit dat wat in de buurt van de Groningse raffinaderij aan koolzaad groeit niet toereikend is."

De mogelijkheden van alternatieve energiebronnen moeten altijd worden onderzocht en waar mogelijk worden toegepast. Dit uitgangspunt geldt voor de PvdA-Zevenaar.
Er zijn factoren die een rol spelen bij het kunnen/willen toepassen. Denk maar aan de windturbines die in het Duivensebroek moeten worden geplaatst. De locatie is hier een belemmerende factor om er meteen mee in te stemmen.
Voor de waterstoftechniek wordt, terecht gezegd dat het experimentele karakter aanleiding is om het (nog) niet toe te passen.
Met deze randvoorwaarden zal Zevenaar-Oost een moderne woonwijk worden. De PvdA-fractie zal hier in ieder geval mee instemmen.

1 Comments:

At 11:19 PM, Jan van der Veer said...

Het domweg verstoken van Bio-Olie in verwarmingsketels is zo ongeveer de slechtse toepassing van de kostbare olie. Volgens vd Wouw is dat ook niet de bedoeling. Wordt vervolgd.

 

Post a Comment

<< Home