dinsdag, juni 28, 2005

Bouwen noordzijde

(Uit de Gelderlander van 28 juni 2005)

Door onze verslaggeefster
OUD-ZEVENAAR - Inwoners van Oud - Zevenaar stellen de gemeenteraad voor woningen te bouwen aan de noordkant van de snelweg A12 in Zevenaar. De Oud - Zevenaarders hebben zich verenigd in een nieuwe 'Commissie tot Behoud van Oud-Zevenaar'.
Bewoners van de Sleeg en de Bemweg in Oud-Zevenaar willen de discussie weer openbreken over waar in Zevenaar 1500 nieuwe woningen moeten komen. Met het aanwijzen van de agrarische gronden ten noorden van de A12 doen ze de gemeenteraad alvast een alternatief aan de hand voor de bouwlocatie Zevenaar-Oost, ofwel het gebied tussen de snelweg en de spoorlijnen richting Doetinchem en Duitsland. "De inbreuk van een nieuwe woonwijk op het landschap is aan de noordkant van de A12 minder ingrijpend dan in Zevenaar-Oost", vindt Wim Bles van de Commissie tot Behoud van Oud-Zevenaar. "Het landelijke karakter van Oud-Zevenaar wordt met 1500 nieuwe huizen om zeep geholpen. Onderzoek heeft uitgewezen dat juist dit gebied een goede leefomgeving is voor allerlei vogelsoorten, padden en egels. Daarbij komt dat je aan de noordkant van de A12 veel minder gedupeerden hebt dan hier." De Commissie tot Behoud van Oud-Zevenaar is kort na de informatie-avond op 10 mei over het bouwplan in Zevenaar-Oost opgericht. Op deze avond deelde Zevenaars wethouder Anja van Norel van Ruimtelijke Ordening de aanwezigen onomwonden mee dat alle woningen en bedrijven in het gebied door de gemeente Zevenaar worden opgekocht. Het gaat om twintig particulieren, tien agrariërs en twee glastuinbouwers. "Die boodschap viel ons koud op het dak", vervolgt Bles. "Nu willen we de politiek bewerken, omdat wethouder Van Norel niets anders doet dan een raadsbesluit uitvoeren. Zij is niet bij machte een andere locatie aan te wijzen. Dat geldt ook voor de projectleider waar wij mee te maken hebben. Wij willen dat de nieuwe raad van Zevenaar, want net voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de oude raad voor Zevenaar-Oost gekozen, dit besluit herziet." De Oud-Zevenaarders willen hun buurtschap landelijk houden. Daarom vinden ze grootschalige nieuwbouw ongewenst en de noodgedwongen verhuizing voor inwoners menselijk gezien een catastrofe."Vanavond spreken we hier met de politici over op een door ons belegde avond in schuttersgebouw St. Anna. Daar houden we een openbare bijeenkomst waar alle politieke partijen voor zijn uitgenodigd."

Het lijkt alsof met de nieuwe raad er nieuwe inzichten zouden zijn ontstaan. Ook met een meerderheid in de nieuwe raad voor een sprong over de A12 zal het moeilijk worden om dit nu nog te realiseren. Even terug pakken wat er eind 2004 aan de hand was. Zevenaar wilden graag een forse uitbreiding van woningen. Reden genoeg om dit te willen/moeten. De provincie wilde wel akkoord gaan maar dan zoals het in het ontwerp streekplan stond; in Ooy! Dit was een politiek onmogelijke zaak voor Zevenaar. Met veel geduld en onder hoge druk is er toen uitgekomen dat de provincie aan de ambitie van Zevenaar wilden meewerken als dit in Zevenaar-Oost zou zijn. Dit is dan ook in het Streekplan opgenomen. Hiermee is tevens een snelle switch van Oost naar Noord een uitgesloten optie. Iedere partij die nu nog denkt dit te moeten verkopen als alternatief pleegt kiezers bedrog emn maakt de poitiek ongeloofwaardig. Het enige alternatief is dat de provincie zegt; helemaal niet bouwen! En dat kunnen we ons niet veroorloven.

vrijdag, juni 24, 2005

Milieuvrienden: zet molens aan A12

(Uit de Geldelander van 24 jun i 2005)
LATHUM/DUIVEN - De Stichting Milieuvrienden Duiven stelt voor de windmolens langs de snelweg A12 te plaatsen. Alleen zo blijft het open en landelijk gebied van het Duivense Broek gevrijwaard van 'beeldvervuilers'. Het Duivense Broek is de driehoek tussen Duiven, Angerlo en Zevenaar. De Stichting Milieuvrienden Duiven reageert op het voornemen van de colleges van burgemeester en wethouders van Duiven en Zevenaar.
Het gaat om plaatsing van zes windmolens te plaatsen op agrarische grond bij de vuilverbrandingsoven AVR, precies op de grens van Duiven en Zevenaar.Het plan is opgesteld door WEOM, de energiedochtermaatschappij van de Nuon samen met de initiatiefgroep Wind Energie Lathum van enkele agrariërs die hun grond verhuren aan Nuon. De Milieuvrienden bestaat uit actieve Duivenaren die al jaren de ontwikkelingen in hun dorp langs de milieuvriendelijke meetlat leggen. De stichting juicht elke poging de C02-uitstoot terug te dringen toe. "Laat wel duidelijk zijn dat wij voorstander zijn van windenergie", zegt voorzitter Peter Mekkink van de Milieuvrienden. "Wij vinden alleen dat je dit kommengebied, waar de rivier bij hoog water klei achterlaat, niet moet aantasten. Dit gebied is door industrie en de snelweg al voor een deel verloren gegaan. Dan moet je er geen windturbines neer gaan zetten, ofwel krachtige apparaten van 150 meter hoog met een enorme impact op de landschappelijke beleving."De Milieuvrienden wil het Duivense Broek sparen, omdat dit al onder grote druk staat van het 'steeds uitbreidende bedrijventerrein langs de A12'. Dat het in het kader van de reconstructie Achterhoek-Liemers als landbouwontwikkelingsgebied is aangewezen, betekent volgens de stichting dat nog een andere dreiging op de loer ligt: de uitbreiding en hervestiging van intensieve veehouderij. Tegelijkertijd acht de Milieuvrienden de kans groot dat het Duivense Broek in de toekomst fungeert als een waterbergingsgebied in tijden van hoog water.De Milieuvrienden komt met een alternatief. "Langs de A12", zegt voorzitter Mekkink. "Het effect is daar minder groot door bedrijventerreinen en de AVR die het open karakter al hebben aangetast. Ze accentueren het verloop van de snelweg en kunnen mogelijk bijdragen aan een mentaliteitsverandering van de verkeersdeelnemers."Windturbines in het open landschap vindt de Milieuvrienden niet gewenst. "Het is niet voor niets dat je in Nederland niet veel windmolens ziet. Het roept veel weerstand op." Is het een idee de molens aan de Duitse grens neer te zetten? "Nee, dat is niet sympathiek", antwoordt Mekkink. "We hebben in 's Heerenberg gezien wat het effect is van windturbines op Duits grondgebied. De inwoners van 's Heerenberg konden geen bezwaar maken, omdat de inspraakmogelijkheden bij de grens ophouden."

Ik kan mij helemaal vinden in de mening van deze Milieuvrienden. Komt nog bij dat het wijdse komgebied qua grootte en openheid vrij uniek is in Nederland. Dit wordt ook door trekvogels in Europa zo ervaren want het is een geliefde pleisterplaats(oa. van de kieviet). Ook andere weidevogels, die het al moeilijk hebben, zullen het onderspit delven. Mijn pleidooi zal in de raad van Zevenaar dan ook zijn om zo dicht mogelijk bij de industriegebieden en de snelweg aan te sluiten.

donderdag, juni 23, 2005

Windmolens staan er nog lang niet

(uit de Gelderlander van 24 juni 2005)
ZEVENAAR/DUIVEN - Op de grens van Zevenaar en Duiven staat nog niet een, twee, drie een windmolenpark. Dat werd gisteravond wel duidelijk op een vergadering in het gemeentehuis van Zevenaar.
De raadsleden plaatsten heel wat kanttekeningen bij het plan zes windmolens te bouwen bij de vuilverbrandingsoven AVR. Hoe staat het met slagschaduw, geluid, de beeldvervuiling van het landschap en niet in de laatste plaats het Lathums verzet, zo wilden de politici weten."Als er 235 handtekeningen in Lathum zijn opgehaald tegen dit windmolenplan, hoe kunt u dan spreken over een initiatief uit de bevolking?", wilde CDA'er Jan Witjes weten van Petra Looij van WEOM, de windenergiedochtermaatschappij van de Nuon.Het plan zes windmolens te plaatsen bij vuilverbrandingsoven AVR op de grens van Duiven en Zevenaar is een initiatief van WEOM en zes agrariërs die windenergie als inkomstenbron erbij pakken. Deze boeren verhuren hun gronden waar windturbines van 150 meter op komen aan de Nuon. Ze torenen straks 55 meter boven de hoogste pijp van de AVR uit.De agrariërs zijn enthousiast, maar een groep actieve Lathumers is afgelopen weekend in het dorp van deur tot deur geweest en heeft 235 handtekeningen tegen het plan opgehaald. Een veelgehoord bezwaar van de Lathumers is de aantasting van hun leefomgeving met de IJssel, de uiterwaarden en het open gebied.Looij probeerde de raadsleden gisteravond te overtuigen van de meerwaarde van windenergie. "Het is schoon, duurzaam, onuitputtelijk en omkeerbaar. Je kunt de windmolens weer weghalen. Het park gaat 18 megawatt leveren van de 100 die de provincie Gelderland zichzelf ten doel heeft gesteld in de bijdrage aan de terugdringing van de CO2-uitstoot."Volgens Looij zijn omwonenden vaak bang voor lawaai en slagschaduw. Metingen door WEOM gedurende drie dagen en nachten bij de dichtstbijzijnde woning aan de Kievitstraat hebben volgens haar uitgewezen dat deze locatie ideaal is. Omdat het geluid van de generator en de wieken wegvalt tegen de herrie die van de snelweg A12 komt.Een power point-presentatie met foto's waarin windturbines er digitaal waren ingemonteerd, overtuigde de raadsleden niet."Hoe is het mogelijk dat we op uw foto's nergens de AVR zien terwijl de vuilverbrander bijna overal in Zevenaar en Duiven is te zien?", wilde PvdA'er Stef Bijl weten. Hij kreeg bijval van Witjes van het CDA. "U moet wel met duidelijke beelden komen, want het is zo zeker als wat dat de windmolens straks wel te zien zijn vanaf de Doesburgseweg." Looij zegde hierop toe met betere foto's te komen. Toon Albers van Pak Aan heeft zijn twijfels bij het onderzoek dat uitwijst dat de flora en fauna geen hinder ondervindt van de windturbines. Hij meent uit een twee jaar oud rapport juist te vernemen dat dit gebied geen enkele verstoring kan verdragen.

dinsdag, juni 21, 2005

Herijking van beleid bij invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

De WMO doet voor de enkelvoudige huishoudelijke verzorging en voor het welzijn in de wijken een beroep op de oude en niet meer bestaande ‘naoberplicht’. Wat nu nog betaalde alfahulp is, zal straks weer ‘liefdewerk oud papier’ zijn; de zwaarbelaste mantelzorger zal overbelast raken en de mensen die zich altijd al om anderen bekommerden, zullen overvraagd worden.

Uit de cijfers van het Zorgkantoor blijkt, dat de vraag om huishoudelijke verzorging niet alleen iets is tussen mensen met en zonder beperkingen. Het gaat ook om rijken die huishoudelijke hulp inkopen en armen die dat niet kunnen betalen.
De PvdA heeft al gezegd, toen de gesubsidieerde arbeid werd afgeschaft, dat de mensen met WIW- en ID-banen weer in de bijstand zouden komen, omdat er zo weinig werk voor laaggeschoolden is. Als we nu zien dat door de afschaffing van de alfahulp momenteel al veel vrouwen hun betaalde werk verliezen, bovenop het feit, dat mensen met een kleine beurs geen beroep meer kunnen doen op verzorging, dan moeten we iets verzinnen.

Tijdens het lezen van stukken over de WMO ontsprong de gedachte, dat het ook anders, socialer, kan. De WMO is een wet die wonen, welzijn en zorg met elkaar verbindt: het bevorderen van de sociale samenhang, het ondersteunen van mantelzorgers en het verlenen van diensten aan mensen met beperkingen. Dat kan deels door -vrijwillige- wijkzorgteams op te richten die met de leefbaarheid in hun buurt bezig zijn.

Een wijkzorgteam kan in onze visie bestaan uit drie lagen:
- de vrijwilligers die de wijk leefbaar houden
- de klussendienst die tegen betaling kleine klussen verricht
- en een woonzorgbrigade van mensen die betaald werk verrichten.

Voor zo’n woonbrigade komen mensen in aanmerking die laaggeschoold zijn en/of weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. We denken daarbij aan alfahulpen die ontslagen zijn, mensen in de bijstand, herintredende huisvrouwen, ouderen zonder werk.
Een vorm van gesubsidieerde arbeid met geld uit het WMO-budget!

We vragen het College om de haalbaarheid van dit plan door te rekenen en te kijken hoe dit binnen de WMO-regelgeving uit te voeren is.

Namens de fractie van de PvdA
Tonnie Gevers
Hanneke Houtsma

donderdag, juni 16, 2005

Koppenwaard wil meeliften op 'Ruimte voor de Rivier'

(uit Gelderlander 16 juni 2005) door Anja Sligter
LATHUM - De eigenaar van de steenfabriek in de Koppenwaard, Van Benthum Recycling Centrale, is vast van plan om 'mee te liften' met de plannen Ruimte voor de Rivier, waarop tot 23 augustus kan worden ingesproken.
Van Benthum: "We gaan ervoor. We hebben niet voor niets zo hard gelobbyd om de Koppenwaard in de plannen te krijgen, nu gaan we door. Het is een superproject." Van Benthum heeft steenfabriek Koppenwaard en de omliggende grond een paar jaar geleden gekocht. Tegen zijn plan om de fabriek te restaureren en natuur te ontwikkelen in ruil voor ontzanding en berging van licht vervuild slib, is steeds meer verzet bij politiek en bevolking gerezen. Was men eerst gevoelig voor een mooie opgeknapte steenfabriek, de nadelen van ontzanding en de zorg om het vervuilde slib voeren nu de boventoon. Op de kaart van Ruimte voor de Rivier staat de afgraving van de Koppenwaard toch als 'aanvullende maatregel' genoemd en in de tekst worden de plannen rond de steenfabriek in één regel genoemd. Dat betekent, legt bureaumanager Bovenrivieren Cor Beekmans (waarin voor dit gebied drie ministeries samenwerken om het rivierengebied tegen hoogwater te beschermen) uit, dat het plan in de wachtkamer staat. "We hebben het niet echt nodig. Alleen met voldoende draagvlak in de regio en wanneer het project kostenneutraal wordt gerealiseerd, gaat het plan na inhoudelijk toetsing mee."Van Benthum denkt aan beide voorwaarden te kunnen voldoen. Door de ontzanding betaalt hij de restauratie van de steenfabriek en de natuurontwikkeling. Van Benthum: "Plannen van de provincie en Rijkswaterstaat met het gebied zelf kosten 80 miljoen. Dus ze zijn maar wat blij." Ook over draagvalk in de regio maakt hij zich geen zorgen. "Er is een grote zwijgende meerderheid, die wordt geregeerd door een kleine actieve minderheid. Ik weet zeker dat het dorp Lathum voor 95 procent voor is."In maart 2004 heeft de raad van de voormalige gemeente Angerlo de ontzanding van de Koppenwaard in meerderheid afgewezen. De Lathumse Werkgroep Koppenwaard heeft volgens eigen zeggen het hele dorp achter zich. "Voor de steenfabriek koestert Lathum op z'n zachtst gezegd geen warme gevoelens", zegt woordvoerder André Woning. Ondanks deze massale tegenstand heeft Van Benthums Recycling Centrale het plan toch vermeld gekregen in de planologische kernbeslissing deel 1, de keuze van het kabinet. Bureaumanager Bovenrivieren Cor Beekmans is op de hoogte van de stemming in de regio, maar de beoordeling van het plan ligt uiteindelijk bij de landelijke politiek, zegt hij. "Daar wordt de bestuurlijke afweging gemaakt." Eigenaar van de steenfabriek Van Benthum zegt dat vergunningaanvraag om te ontzanden klaar ligt, maar dat hij nog even wacht met het indienen ervan. "Het spel moet op de juiste manier gespeeld worden", zegt hij.

woensdag, juni 01, 2005

Provincie keurt school aan A12 goed

(uit de Gelderlander van 1 juni)
ZEVENAAR - De provincie Gelderland gaat toch akkoord met de bouw van basisschool De Schilderspoort aan de snelweg A12 in Zevenaar. Dit ondanks de fijn stof - problematiek.
Eerder dreigden strengere normen ten aanzien van de luchtkwaliteit roet in het eten te gooien voor de nieuwbouw van De Schilderspoort voor speciaal basisonderwijs op het bedrijventerrein Mercurion. Om die reden weigerde de provincie Gelderland een verklaring van geen bezwaar af te geven die nodig is om te kunnen bouwen. De normen voor fijn stof zijn begin dit jaar aangescherpt, omdat het Milieu- en Natuurplanbureau berekende dat hier jaarlijks in Nederland 18.000 mensen aan sterven. Fijn stof in de lucht is een vervuiling met hele kleine, onzichtbare deeltjes die longproblemen kunnen veroorzaken. Voor Zevenaar betekent de fijn stof-problematiek dat over de hele stad een soort smog van hele kleine vuildeeltjes hangt. Het vuil komt niet specifiek van de A12. Langs wegen is wel sprake van een verhoogde concentratie van kleine vuildeeltjes. "Het gaat hierbij om een beperkt aantal meters", weet Tanja Koenen van de gemeente Zevenaar. "Daarna is de vervuiling zo verdund dat je het niet meer kunt meten. Bij de A12 gaat het om de eerste zeventig meter. De Schilderspoort wordt op 300 meter afstand van de A12 gebouwd."Ondanks een iets te hoge concentratie van fijn stof vindt Gelders gedeputeerde Henk Aalderink van Milieu dat de bouw van De Schilderspoort gewoon door moet gaan. "Dit omdat de normen die worden overschreden minimaal zijn", zegt onderwijswethouder Niko Wiendels van Zevenaar. "Drie van de vier waarden voor fijn stof waren goed, zo heeft onderzoeksbureau TNO voor Zevenaar berekend. Alleen de zogeheten 'achtergrondwaarde' is iets te hoog." Dit is vervuiling die van nature aanwezig is, zoals zand en stof, van verkeer en uit het Ruhrgebied. "Ik ben heel blij dat de gedeputeerde het belang van de nieuwbouw voor de Schilderspoort inziet. Hij vindt ook dat we ons huiswerk ten aanzien van de onderzoeken goed hebben gemaakt. Daarnaast is er ook een milieuwinst, omdat er minder met bussen en taxi's gereden hoeft te worden."De Schilderspoort zit nu nog op vier locaties in Zevenaar. Straks hoeft er alleen nog maar naar Mercurion gereden te worden. Verder kunnen de ritten naar sporthal Lentemorgen worden geschrapt, omdat de nieuwe school een eigen sportzaal krijgt.Wiendels is opgelucht dat de bouw van de nieuwe school eind dit jaar kan starten. "We hebben maar een paar maanden vertraging opgelopen."Onderwijzers en de Medezeggenschaps Raad (MR) zijn opgelucht dat de bouw doorgaat. "Hier is door het team zo lang en zo hard voor gewerkt", zegt Vincent Diepenbroek die als ouder in de MR is vertegenwoordigd. "Zorgen over de minimale overschrijding aan fijn stof heb ik niet. Zelf wonen we in Westervoort, ook niet zo ver van de snelweg af. Ik denk dat de milieuproblemen twintig jaar geleden veel groter waren dan nu."


Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de gemeente Zevenaar. Er waren een aantal andere projecten aan deze bouw opgehangen. Er was een soort verhuisplan voor tal van instellingen. We kunnen weer verder met de ontwikkeling van de stad Zevenaar.
Het lijkt mij echter wel aan te raden om voor de nieuwbouw locatie Zevenaar-Oost zo snel mogelijk in beeld te krijgen wat deze norm van stof kan betekenen.