donderdag, december 01, 2005

Integriteit in het riool

Met deze bijdrage heeft de fractie van de PvdA willen aangeven hoe zij staat ten opzichten van dit agendapunt op de raadsvergadering van 30 november j.l

Afkoppeling riool woonkern Angerlo.

De keuze voor de afkoppeling van het riool in plaats van de bergbezinkvoorziening is in de commissie ruimte van 16 november jl. voldoende en goed toegelicht. Er zijn nieuwe methodes ontwikkeld. Een meer duurzame oplossing is het afkoppelen van de regenwaterafvoeren van het afvalwater. Het budget in de GRP (Gemeentelijk Rioleringsplan) samen met een subsidie van het waterschap zou volgens ons redelijk voldoende zijn om een ander te kunnen uitvoeren.
Dit wordt ook in de onderliggende stukken aangegeven als er onder concurrentie wordt aanbesteed. (6,5 ton).

** De aanbiedingsbrief met het raadsvoorstel voor het krediet van € 272.000,-- (boven op de € 527.00 euro)
Het huidige college van de Gemeente Zevenaar heeft blijkbaar er voor gekozen om de brief zo op te stellen als die is geformuleerd. Hieruit blijkt duidelijk dat er in november 2004 door de Raad van Angerlo en besluit is genomen over het afkoppelen van het riool in de woonkern Angerlo. Bij het besluit was niet bekend dat het toenmalige college van Angerlo al een 1 op 1 aanbesteding had gedaan op 19 oktober 2004. (Dit is in de commissie Ruimte mede duidelijk geworden).

Dit is een beslissing die van geen kant kan. Dit is toch in strijd met de integriteit van het bestuur. Wij mogen toch verwachten dat het college een integer bestuur van de gemeente is.
Door de heren Nass en Mullink is in de commissie gevraagd naar deze aanbesteding. Conform de wet mag het college aanbestedingen doen, maar ze hebben in deze een zeer duidelijk afwijkend standpunt ingenomen. In de GRP wordt zelfs gesproken over meervoudige onderhandse aanbesteding waarbij de prijs onder concurrentie tot stand komt.
Het GRP is destijds door het college vastgesteld en aangeboden aan de raad. Met de aanbesteding komt het college eenzijdig de afspraken niet na.
De Raad van Angerlo is niet geïnformeerd. Juridisch gezien zijn de regels op dit punt dus niet nageleefd. Wij keuren deze handelswijze dan ook af.

Het zal u helder en duidelijk zijn dat wij dit soort praktijken, het op eigen houtje handelen niet willen en wensen. Wij willen een integer bestuur die de juridische regels en de wet naleeft.

Tot slot nog wel een vraag over de passage in de brief van 19 oktober: Aanbesteding om in goed overleg te komen tot een passende en prijsstelling….. Hoe is dit verlopen en wanneer is aangegeven dat de prijs al dan niet passend is!! Is de passende prijs door het vorige of huidige college vastgesteld?

Marcel Lap
Raadslid PvdA gem. Zevenaar

Met de nodige woorden van afkeur over het handelen zien wij op dit moment geen andere mogelijkheid dan akkoord te gaan met het afkoppelen van het riool in de woonkern Angerlo.

1 Comments:

At 9:50 PM, Anonymous said...

Vanaf de tribune:

Een raadslid probeerde "losjes" over te komen door ongeintereseerd in zijn stukken te bladeren.

Een wethouder zat onrustig op haar stoel en een beetje zenuwachtig te draaien.

Niemand voelt of voelde zich verantwoordelijk voor zijn of haar rol in een vorige verantwoordelijkeheid.

Niemand stelde de vraag of de ethische verantwoording kon worden gegeven. Schijnbaar was deze vraag niet relavant.

Een paar gedachten - wellicht voor eenieder bruikbaar in de komende donkere dagen van bezinning.

Renee.

http://reneeteunissen.nl/

 

Post a Comment

<< Home