MMS Friends

maandag, januari 30, 2006

WMO, aan de beterende hand!

(Vanuit de Tweede Kamerfractie)
De PvdA is gematigd positief over het verloop van het kamerdebat over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) tot dusver. PvdA Tweede-Kamerlid Gerdi Verbeet: ‘De wet is in feite herschreven door de Kamer. We hebben al veel bereikt, maar het kan nog beter. Dat gaan we proberen te bereiken bij de afronding van het debat aanstaande donderdag.’

Verbeteringen
Maandag 23 januari vond in de vaste kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport het wetgevingsoverleg plaats over de WMO. Na uitgebreide discussie vooraf en grote druk van diverse partijen in het land, ligt er enkele dagen voordat de Tweede Kamer een definitief oordeel zal geven over de WMO, een hele andere wet. De PvdA heeft al een jaar geleden voorgesteld de wet niet per 1 juli 2006 in te voeren, maar per 1 januari 2007, daar zijn alle partijen nu mee akkoord gegaan. Ook krijgen burgers nu met de wet het recht op hulp van de gemeenten, er komt één loket en het recht op een Persoonsgebonden Budget blijft bestaan.
Compensatie
Het gaat er voor de PvdA bij de WMO in de eerste plaats om dat mensen weten waar ze op kunnen rekenen. In het debat bleek dat er Kamerbrede steun is voor het opnemen van een compensatiebeginsel in de wet. Volgens het compensatiebeginsel moeten gemeenten mensen met een beperking zodanig compenseren dat zij een normaal leven kunnen leiden en kunnen meedoen in de maatschappij. Dat houdt onder andere in: zelfstandig wonen, eigen huishouding voeren, werken, mensen ontmoeten en sporten. Verbeet: ‘Het moet gaan om de vraag: zijn mensen in staat volledig mee te doen in de samenleving, ook wanneer mensen een beperking hebben? Of het nu gaat om ouderen of om mensen met een handicap de WMO schrijft voor dat de gemeente zal moeten doen wat nodig is voor goede maatschappelijke ondersteuning.’
Klachten
Het tweede belangrijke punt voor de PvdA is dat mensen, wanneer ze het niet eens zijn van de beslissing van de gemeente of van mening zijn dat ze niet voldoende worden geholpen, de klachten of opmerkingen kwijt kunnen en dat er daadwerkelijk en snel iets mee gebeurt. Hoewel de Kamer een aantal zaken heeft aangepast, vindt de PvdA dat er een goede ombudsfunctie moet komen en een mogelijkheid voor een second opinion. Hierover zal in de loop van de week verder worden gesproken. In het debat heeft de staatssecretaris toegezegd dat gemeenten, zorgkantoor en het Centraal Indicatieorgaan (CIZ) gaan samenwerken en elkaars indicaties zullen erkennen.
Bezuinigingen en overgang
Voor de invoering en uitvoering van de WMO is het voor de PvdA verder van belang dat de garantie bestaat dat er geen sprake zal zijn van bezuinigingen. Decentraliseren mag niet gelijk staan aan ‘over de schutting gooien.’ De PvdA heeft dan ook van begin af aan toegezien op goede financiering en op een zorgvuldig overgangstraject. Verbeet: ‘Ook bij de overgang eist de PvdA zorgvuldigheid. Het is van belang dat mensen die een goede relatie hebben met een hulpverlener of al jaren bepaalde voorzieningen krijgen niet van de een op andere dag te maken krijgen met nieuwe voorzieningen en nieuwe dienstverleners.’
Betaalbaarheid en toegankelijkheid
Over de bureaucratie, betaalbaarheid voor burgers en de financiële condities van gemeenten zal de PvdA in het afrondende debat staatssecretaris Ross verder aan de tand voelen. Verbeet: ‘Ik heb tijdens het debat mijn zorg over de betaalbaarheid en toegankelijkheid uitgesproken: burgers mogen straks niet te maken krijgen met paarse krokodillen en een opeenstapeling van eigen bijdragen.'
De afronding van het WMO-debat zal waarschijnlijk aanstaande donderdag plaatsvinden. Verbeet: 'De PvdA is niet onverdeeld positief. De staatssecretaris zal nog enkele toezeggingen moeten doen, alvorens de PvdA haar stem aan de wet zal geven.’

donderdag, januari 26, 2006

Welgeteld één PvdA’er stapt in het busje

foto : Henk Rodrigo

(Uit de Gelderlander van 26 januari)
Taxichauffeur John Meelker had gisteravond de primeur. Hij reed de allereerste rit langs de dorpen Angerlo, Giesbeek en Lathum om passagiers naar Zevenaar te vervoeren. De belangstelling was nihil.
ANGERLO Zijn dat de eerste passagiers? Drie vrouwen wandelen naar dorpshuis De Meent in Angerlo. Gisteren was dat de eerste opstapplaats van de speciale pendeldienst tussen de Angerlose dorpen en Zevenaar.
Taxibedrijf Westermann heeft voor deze allereerste keer twee busjes ingezet. Inwoners van de voormalige gemeente Angerlo, die eerder hun oude, vertrouwde gemeentehuis dicht zagen gaan, kunnen voorlopig bij wijze van proef met het openbaar vervoer naar Zevenaar. Op woensdagavond, als het gemeentehuis open is, en op vrijdagochtend, voor de warenmarkt. Bij voldoende belangstelling komt er per 1 april een vaste dienst.
John Meelker vindt het even na zessen tijd om bij De Meent te vertrekken. Hij start zijn busje, waar acht passagiers in kunnen. Zijn collega volgt zijn voorbeeld. Passagiers hebben zich in Angerlo nog niet gemeld, buiten verkeerswethouder Gerard Nijland, de gemeentevoorlichtster en de media om. „Het moet net zo gaan als bij de trein: weg is weg“, vindt de chauffeur.
Meelker weet zo ongeveer waar de volgende halte in Giesbeek is, maar heeft geen navigatiesysteem in zijn bus. „Ik heb deze jongen“, zo wijst hij naar Het Stratenboek van Gelderland. „Daarmee kom ik overal. Zelfs in de kleinste plaatsjes, zoals Spiek.
Het regent zachtjes, de Rivierweg lijkt wel uitgestorven. Toch haalt Meelker zijn voet van het gaspedaal . „Op de heenweg zag ik het al flitsen“, verklaart hij. Kijk, die groene auto. Daarin zitten ze de snelheid te meten. En aan een bon heb ik geen behoefte. Die wordt bij ons van het salaris afgetrokken.
Via een klein omweggetje komt de bus bij kulturhus De Brede Blik in Giesbeek. Slechts één belangstellende staat bij deze volgende halte. Het is PvdA-raadslid Stef Bijl, die naar de gemeenteraadsvergadering wil. „Hoe ik na de raadsvergadering thuiskom? Wethouder Nijland heeft beloofd me thuis te brengen.
Giesbekenaar Bijl koerst de chauffeur naar de laatste opstapplaats: het Gebouw in Lathum. Een groepje kinderen speelt op straat. „Nee, wij hoeven niet naar Zevenaar.“ Waar zijn Gerrit Groenewoud dan en Kees van Velzen, de twee raadsleden die in Lathum wonen. „Dat busje gaat wel heen, maar niet meer terug“, verklaart Groenewoud later desgevraagd

Virussen etc.

Het is een tijdje stil geweest op het weblog.
Reden was dat mijn computer ernstig besmet is met virussen en zgn. Trojens. Gevolg was dat ik niet op internet kon. De huidige stand is dat ik helemaal de computer niet meer op kan. Het gaat dus goed. Op een compter van mijn werk ben ik in staat om nu wat te publiceren. Ik weet niet hoelang het gaat duren voor ik weer snel, actuele stukjes via mijn eigen computer kan plaatsen. Tot die tijd zal het wat onregelmatiger zijn.

maandag, januari 09, 2006

Zandwinfonds: niet met twee potjes werken

(Uit de Gelderlander van 9 januari 2006)
Wethouder Wim Bless wil in Zevenaar niet langer twee geldpotjes hanteren. „ De opbrengst van het zandwinfonds moet naar de algemene reserves gaan.”
De komende twee jaar is 1,2 mil-joen euro te verwachten aan opbrengsten uit het zogeheten ‘ zandwinfonds’. Dit is geld dat de Recreatie Gemeenschap Veluwe Holding aan de gemeenschap afdraagt ter compensatie van de overlast van de zandafgravingen rond het meer Rhederlaag in Giesbeek. De voormalige gemeenteraad van Angerlo heeft al bepaald waar dit geld aan wordt besteed. Zo is onder meer besloten dat van deze opbrengsten de reconstructie van woonstraten in Giesbeek wordt betaald, dat er 50.000 euro wordt bijgedragen aan de restauratie van de Sint Martinuskerk en dat voetbalvereniging Angerlo Vooruit 80.000 euro krijgt voor een derde veld. Wethouder Bless wil nu dat er één prioriteitenlijst komt. En dat de gemeenteraad frank en vrij kan afwegen wat het dringendst is: een bijdrage in de aanlegsteiger van binnenschippers in Giesbeek of het tekort bijpassen in de begroting van de peuterspeelzalen in Zevenaar. Is de wethouder niet bang dat de inwoners van het voormalige Angerlo zich bekocht voelen? Nu hun een speciaal potje van ruim een miljoen voor Angerlose doelen wordt ontnomen? „ Ik verwacht dat de gemeenteraad naar de geest van de vroegere raad van Angerlo handelt”, antwoordt Bless. „ Van elke aanvraag wil ik een stevige onderbouwing zien. Zou het zo zijn dat wordt voorgesteld de complete opbrengst van het zandwinfonds aan de parkeergarage op het Masiusplein te besteden, dan zou ik me er hevig tegen verzetten, Ik verwacht van de Angerloërs dat ze gezond sceptisch, maar ook realistisch zijn.”

De wethouder slaat de spijker precies op z'n kop.
Zonder de besluiten van de vorige raad van Angerlo te niet te willen doen zou het zo moeten zijn dat de huidige raad(met veel oud Angerlose raadleden) een integrale afweging moet kunnen maken over de uitgaven die ze wil doen. Zeker wanneer dat in meerjaren perspectief is.
Een stevige onderbouw is dan de grond waarop wordt besloten. Of dit bij alle aangegeven onderdelen t.a.v. de bestemmingen bij het zandwinfonds zo is, is voor mij de vraag!

Afscheid Guus Koenders (SZ)

Ik ontving dit mailtje van onze griffier;

Beste Henk en beste leden van de Commissie Ruimte, Burgermeester en Wethouders en alle andere raadsleden,

Langs deze weg wil ik jullie vertellen dat ik stop met mijn lidmaatschap van de Commissie Ruimte.
Om Paul te ondersteunen en omdat ik aanvankelijk tijd had en de ontwikkelingen in Zevenaar Oost mij zeer interesseren, heb ik een half jaar geleden die plaats ingenomen voor Sociaal Zevenaar.

Ondertussen was ik voor mijzelf zakelijk al langer bezig met de ontwikkeling van een innovatief concept, een Wellesteyn Holistisch Centrum dat een combinatie is van een holistisch integraal Centrum voor Gezondheid en Welzijn, Persoonlijke Groei en Ontwikkeling, (Re)Integratie en Zingeving. De ontwikkelingen van dat project gaan nu zodanig snel dat ik onvoldoende tijd heb voor de werkzaamheden in de Commissie.
Daarnaast sluit mijn karakter, ik ben erg prestatiegericht en doelgericht, niet zo goed aan bij het politieke bedrijf. Het is voor mij lastig wanneer je veel goede ideeën hebt, maar voor de realisatie ervan afhankelijk bent van de inzichten van andere partijen. Compromissen maken het eindresultaat van goede en inspirerende ideeën vaak weer grijs. Dat vind ik jammer, maar zo werk nu eenmaal het politieke democratische bestel.
Daarom kan ik mijn bijdrage aan de gemeenschap beter vormgeven door mijn eigen project te realiseren.

Al met al is het voor mij een prettige en leerzame periode geweest en is mijn betrokkenheid met het politieke gebeuren in Zevenaar sterk toegenomen. Ik zal ook zeker op de achtergrond voor Sociaal Zevenaar ondersteunend aanwezig blijven.

Ik wil een ieder bedanken voor de prettige en leerzame tijd die ik in jullie midden mocht doorbrengen.

Een hartelijke groet en vast ook wel tot ziens,

Guus Koenders


Een eerlijke en oprechte keuze. Guus, het ga je goed met de realisatie van je idealen!

donderdag, januari 05, 2006

Jonkheer wordt mogelijk gecompenseerd

(Uit de Gelderlander van 5 januari 2006)
Hoe komt het dat de gemeenteraad niet op de hoogte is van de eigendommen van jonkheer Van Nispen van Sevenaer in Zevenaar - Oost? „Ik vrees dat de gemeenteraad helemaal niet is geïnformeerd door het vorige college van burgemeester en wethouders“, zegt de jonkheer. „Anders valt de foutieve informatie in het gemeentelijke plan niet te verklaren.“.
De jonkheer en zijn rentmeester hebben een dikke ordner vol gemeentelijke brieven en kadastrale kaarten die aantonen dat de afspraken zijn gemaakt, zoals zij zeggen.

„We staan oersterk“, vindt Van Nispen. „Alleen worden we continu door de gemeente in de mangel genomen. Naast de papieren die aantonen dat het onze gronden zijn, ligt daar ook nog het compromis uit 1974 tussen de gemeenten Zevenaar en Didam, het Industrieschap, de provincie, het rijk en Huys Sevenaer.
„Wij hebben destijds terreinen afgestaan waar de Ringbaan Oost op is aangelegd en waar industrieterrein Hengelder I en de woonwijk De Horst op zijn gebouwd. Als tegenprestatie zou de rest van het landgoed beschermd zijn én zou de oostkant van de spoorlijn Arnhem-Winterswijk alleen bebouwd mogen worden voor agrarische doeleinden.“
Een woordvoerder van de gemeente Zevenaar laat desgevraagd weten dat de gemeente zich niet zal onttrekken aan afspraken en verplichtingen uit het verleden. „Er wordt nu een praatstuk opgesteld waarmee het college naar de jonkheer gaat en de inzet is een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Wij zullen kijken of we en wat we er als compensatie tegenover kunnen stellen.“
Wethouder Anja van Norel van Ruimtelijke Ordening wil zich over deze kwestie eerst uitvoerig laten informeren. Dit omdat het om afspraken gaat die ‘voor haar tijd’ met jonkheer Van Nispen van Sevenaer zijn gemaakt.
„Van het in de mangel nemen is absoluut geen sprake. De jonkheer wordt op dezelfde wijze behandeld als alle andere eigenaren en gebruikers van het plangebied. Er wordt zorgvuldig gewerkt aan een voor beide partijen passend voorstel.“

Zoals ik al eerder zei; "Ik ga er van uit dat de gemeente (projectleiding Groot Holthuizen) en de jonkheer Van Nispen van Sevenaer er uit komen.

Op bezoek in Reisenakker.


De lokatie Reisenakker/Mercurion is één van de lokaties waar uitbreiding met woningbouw en bedrijventerreinen kan plaatsvinden. Dit is vastgelegd in het Ruimtelijk Beleidsplan van de gemeente Zevenaar. Het project Reisenakker/Mercurion zal bestaan uit een bedrijvenzone langs de A12 (in het verlengde van het huidige bedrijventerrein Mercurion), en een woongebied met circa 400 woningen grenzend aan de bestaande wijk Stegeslag.
De PvdA-fractie zal ook in dit gebied de bewoners bezoeken om te horen wat dit betekent voor hen. Op zaterdag 7 januari trekken een aantal fractieleden er op uit.
Van 21 december tot 11 januari 2006 zijn de plannen te zien in de Burgerstraat' van het gemeentehuis. U kunt hiervoor terecht op maandag, dinsdag en donderdag van 8.00 tot 17.00 uur, op woensdag van 8.00 tot 19.30 uur en op vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur.
De gemeenteraad kiest in de raadsvergadering van 22 februari 2006 het plan met de beste mogelijkheden voor een goede invulling van deze lokatie. Daaraan voorafgaand worden de plannen in de raadscommissie Ruimte van 8 februari 2006 besproken.

dinsdag, januari 03, 2006

WMO

In veel gemeenten maken partijgenoten zich (terecht) zorgen over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gerdi Verbeet heeft daarom de stand van zaken en het standpunt van de PvdA-fractie op papier gezet. Daaraan toegevoegd zijn enkele punten die u kunt gebruiken in uw communicatie met de kiezers.

Stand van zaken
Op 23 januari 2006 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in de Tweede Kamer behandeld in een zogenaamd Wetgevingsoverleg. Diezelfde week volgt de plenaire afronding en de eerste dinsdag erop wordt er over gestemd.

Wat is de WMO?
In de WMO gaan de WVG en de Welzijnswet en delen van de AWBZ op. Vanaf 1 januari 2007 gaat het uitsluitend om de huishoudelijke hulp, in een latere fase zou ook de persoonlijke en ondersteunende begeleiding onder de WMO kunnen vallen. Daarvoor is opnieuw een Kameruitspraak vereist. Er is veel zorg over de WMO. Mensen met beperkingen als gevolg van handicap of leeftijd maken zich zorgen over de verzekerde rechten die ze verliezen. Wethouders en raadsleden weten niet of er wel voldoende geld en bevoegdheden naar de gemeenten komen. Veel kritiek is er op de overspannen verwachtingen ten aanzien van de grotere inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Nu al wordt vaak roofbouw gepleegd op de mantelzorg. Er valt veel te verbeteren in de ondersteuning van de mantelzorg en het meer inzetten van vrijwilligers. Maar dat kost de eerste jaren meer dan het oplevert. Het kabinet rekent zich rijk.

Standpunt fractie: WMO, Nee tenzij
Voor de Tweede-Kamerfractie van de PvdA staat centraal of burgers er écht op vooruit gaan met de WMO. De PvdA vraagt zich af of de condities voldoende vertrouwen geven. Zijn de financiën, bevoegdheden goed geregeld en is er genoeg tijd voor de invoering? Invoering van de WMO kan dus zeker niet per 1 juli 2006. Onze partij vindt dat diensten zo dicht mogelijk bij de burger georganiseerd en geregeld moeten worden. Dat staat in ons beginselprogramma en ook in het rapport van de Commissie De Waal. Mensen met beperkingen door leeftijd of handicap, maar ook mensen met jonge kinderen hebben goede en betaalbare service en diensten dicht in de buurt nodig. Op dit moment is het aanbod van samenhangende diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg versnipperd en niet altijd toegankelijk. Dat belemmert mensen om echt goed mee te kunnen doen. Eén goed toegankelijk loket is cruciaal.. De PvdA-fractie is er niet van overtuigd dat dit wetsvoorstel het juiste antwoord biedt. Natuurlijk gaan we proberen de wet te wijzigen, maar wij zeggen steeds: WMO, nee tenzij…

Communicatie over de WMO met kiezers.

  • De PvdA-wethouders willen graag dat diensten zo dicht mogelijk bij burgers georganiseerd en uitgevoerd worden, maar alleen als mensen er daadwerkelijk op vooruitgaan. Zij willen niet het vuile (lees: bezuinigingswerk) van het kabinet opknappen. Onze wethouders en raadsleden staan dus aan de kant van mensen.
  • Huishoudelijke hulp is vaak de beste en goedkoopste manier om mensen zelfstandig thuis te laten wonen.
  • De PvdA wil dat iedereen meedoet! Goed vervoer en goede begeleiding maken het mogelijk dat mensen blijven meedoen en niet vereenzamen.
  • Goede opvang voor dak- en thuislozen; goed club- en buurthuiswerk en opvoedingsondersteuning zijn al de corebusiness voor de lokale PvdA.
  • Het kabinet Balkenende kiest voor armenzorg en wil welzijn overlaten aan mantelzorgers en vrijwilligers. De PvdA is trots en dankbaar dat zowel vrijwilligers als mantelzorgers zich willen inzetten, maar wij willen geen roofbouw plegen op hun bereidheid anderen te helpen en zeker niet dat dit ten koste gaat van hun eigen loopbaan. De deelname van mantelzorger, vaak vrouwen, op de arbeidsmarkt staat voorop.

Kans oponthoud nieuwe wijk

(Uit de Gelderlander van 3 januari 2006)
De bouw van de wijk Groot Holthuizen aan de oostkant van Zevenaar loopt mogelijk jaren vertraging op. Jonkheer Van Nispen van Sevenaer gaat procederen.
Hij heeft al bezwaar gemaakt tegen de plannen van de gemeente Zevenaar om in het gebied tussen de snelweg A12 en de spoorlijnen naar Duitsland en Winterswijk 1500 woningen te bouwen. Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer is principieel tegen de bouw van een nieuwe wijk die tot voor kort nog de werktitel ‘Zevenaar-Oost’ had en inmiddels de naam Groot Holthuizen heeft gekregen.

Hij maakt bezwaar tegen een verstoring van de ecologische hoofdstructuur en vindt woningbouw daar in tegenspraak met het zogeheten ‘compromis’ uit 1974. „Toen hebben we met de gemeente, de provincie en de rijksoverheid afgesproken dat aan de oostkant van de spoorlijn Arnhem-Winterswijk alleen gebouwd mag worden voor agrarische doeleinden.

Bezwaarmakers die van plan zijn hun gelijk tot aan de Raad van State (het hoogste rechtscollege) te halen, kunnen een proces jaren ophouden, weet advocaat Ton Ross van het gelijknamige bureau in Zevenaar. Ross begeleidt wel eens instanties en particulieren in hun gang naar de Raad van State. „Het oponthoud kan zo twee tot drie jaar duren. Soms ook langer. Stel dat de Raad van State een gemeente terugfluit, omdat een bestemmingsplan op onderdelen niet in orde is. Als deze gemeente het bestemmingsplan aanpast en bij de Raad van State opnieuw bakzeil haalt, is er al sprake van twee keer twee tot drie jaar oponthoud. In uitzonderlijke gevallen kan een bezwarenprocedure nog langer duren.

Een Zevenaars voorbeeld is het Plan Kampakkers voor een nieuwbouwwijk van 1500 huizen in het buitengebied „Tussen de eerste bezwaren in 1977 op het ontwerpbestemmingsplan en de afronding in 1985 bij uitspraak van Hare Majesteit zat acht jaar“, zegt Martin Bitter, een van de bezwaarmakers van weleer die later wethouder zou worden. Een uitzonderlijk geval van oponthoud is de randweg S23 in Kerkrade waar veertig jaar over is gesoebat tot aan de Raad van State toe. In 1993 was de kogel door de kerk, vijf jaar later kon met de aanleg van de weg worden begonnen
.

Dit lijkt mij geen ontwikkeling die wij met elkaar willen. De gemeente was optimistisch over de gesprekken die werden gevoerd met de jonkheer. Wat is er mis gegaan? Of is dit een tactische zet om druk te zetten op de gesprekken of om later in het proces niet het verwijt te krijgen dat er eerder geen bezwaar is aan getekend. Laten we in de commissie van volgende week er eens uitgebreid over spreken met het College.

Nieuwjaarsreceptie Zevenaar

Afgelopen dinsdagavond was er een nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zevenaar. Geheel in een nieuwe stijl. Géén lange rijen voor het College van B & W. Maar gezellig in de zaal van Vida Studio’s.
In de rede van de burgemeester maakte hij zich sterk voor een vernieuwd gemeentehuis. Een soort multifunctioneel gebouw waarin naast de raadsvergaderingen ook andere grote (door de gemeente) georganiseerde evenementen kunnen plaats vinden. „De raadzaal is ook niet ingericht op het duale systeem“, vindt de Ruiter. „Is er veel publiek, dan kunnen de mensen nauwelijks terecht op de tribune. Het liefst zie ik dat de raadzaal in een simpele handomdraai geschikt is te maken voor inspraakavonden of de uitreiking van een culturele prijs aangekleed met enkele optredens.
Ook het meedenken/doen bij de lokale politiek en niet aan de zijlijn blijven roepen was een oproep aan de Zevenaarse inwoners van Jan de Ruiter.
Dit geldt wat hem betreft ook voor je eigen rol in de huidige maatschappij; neem het initiatief en wacht niet alleen af wat de overheid voor je doet. Deze is er vooral om als vangnet te dienen voor de echt behoeftige in onze samenleving en te stimuleren waar ze waarden aan hecht.
Voor de letterlijke tekst kunt u terecht op de website van de gemeente.